pétizennyolc Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7299

A német oldalon lévő írás szerint a kép ráadásul Medinán készült...2003-ban odaengedtek néhány külföldi újságírófélét, van képük az Oboronáról is, ugyanazon a site-on megtalálható. Mindenesetre egy biztos: a képen látható PRV-17-es működésképtelen, a két kisegítő-kompenzációs antenna hiányzik róla - lehet, hogy éppen bontás-telepítés közben fotózták pl.

 

Amikor építették a védett objektumokat a radarszázadoknál (voltak persze olyan, kései századok, pl éppen Medina, ahol eleve így építkeztek), akkor az egyes dombok és a bennük rejlő fedezékek általában ki lettek hegyezve egy-egy specifikus technikára (kabinszámok, stb). A rendszer leépítésével-leépülésével, átrendeződésével és a típusféleség lecsökkentésével azonban ezek a dolgok összekavarodtak. Így ma bőven előfordul, hogy a kabinok kinn álnak a szabadban. 

 

Ennek megfelelően az is előfordul, hogy ma olyan technikát is találunk egy-egy századnál, ami oda soha sem lett tervezve. Én olyat is hallottam, hogy a nyolcvanas években "a légvédelem kis magasságú lehetőségeit" ért VSZ-kritikákra válaszul betervezett és megvalósított új, kifejezetten "kis magasságú" századokhoz nem is terveztek cm-es (körfelderítő, értsd P-37) technikát, hanem csak méterest és decist.

 

Hiába, itt volna az idő, hogy adott időpillanatonként meg legyen már végre, hogy mikor mi volt hol (egyelőre típus szerint, gyári szám nem kell...). A baj mindig az idő...az ember annyi témát kutakodik egyszerre (itt van pl. 1999, OAF 10 éves évfordulója is...mit csináltak akkor a magyar lokátoros, lérak csapatok, mit láttak? De még hosszan lehetne sorolni...), hogy nehéz fokuszálni ilyen kutatásokra.

 

A gyári szám-kutatásokat pedig nem viccként mondtam, ugyanis ha a repülős perverzeknél oldalszám szerint séróból nyomják a individuális 21-esek, 23-asok, 22-esek történetét (cikkek születnek tömérdek...), akkor a lérak- és lokátor-technika is megérdemelne végre ilyen figyelmet. Biztos vagyok benne, hogy ha jelenleg nem is kutathatóan, de megvannak ilyen mélységben a papírok idehaza. Ezt az is indokolná, hogy egy-egy adott komplexum-típusból sokkal kevesebb volt rendszerben, mint egy-egy vadászgép(változat)ból.  

 

P-18