Alea iacta est Creative Commons License 2009.01.01 0 0 783
"extra profitra"

Igen extra profit!! Tudomásom szerint minden vállalkozás életében felmerülnek bizonyos költségek, ilyenek lehetnek: villanyszámla, iroda bérleti díja, egyéb technikai fejlesztések, céges autó, stb és ezeket annak rendje és módja szerin leírják az adóból!!! Ilyen költségnek számít az a szolgáltatás is, amit a Postától vesznek igénybetehát nekik ez nem kerül semmibe de a pénzt beszedik! Ez szerintem EXTRA PROFIT! Nem???
Gondolom nem vagy vállakózó, de minden üzleti szervezet arra törekszik, hogy minnél kevesebb adót keljen befizetni és ezért az üzleti év lezárása előtt elkezdenek szépen vásárolni. Ez sok esetben mindegy mit alapon megy, csak az az összeg adóba ne menjen. Dolgoztam olyan helyen ahol év vége fele vették meg a 3 milliós bőr garnitúrát otthonra és mindezt persze a cég nevére. Más a haverom informatikus egy bankban a belső számvitelről lementek hozzájuk és megkérdezték mire lenne szükség. Azt válaszolták, hogy momentán nem ég a ház, van minden. Mire odadobtak nekik egy összeget, hogy ezt most gyorsan el kell vásárolni; ő sem értette mire; közölték le kell írni gyorsan mint költség.
Én bútorokat szerelek rakok össze és kezdetben nem értettem, hogy egy cég miért fizet ki akár 1,5 millió forintot (ebben benne van a bútót ez 80%, monitor és az ezt kiszolgáló gép ez 20%) vagy többet, hogy 1 irodistát leültessen dolgozni (értsd bankok ügyvédi irodák, autókereskedések stb..) amikor akár a feléért is megkaphatnák ha közvetlenül a gyártótól vennék, vagy igény szerint legyártatnák. Ez 100-as vagy több százas munkahelynél nem kis tétel.  Elszámolják és leírják az adóból; a cél az, hogy minél drágább legyen. Nekem ez nagyon furcsa volt kezdetben, de van benne logika.


Ne haragudj, nem akarlak megbántani, de szerintem te félre lehettél vezetve.

„Tudomásom szerint a tranzakciók utáni sűrű, kis összegekről (is) szóló számlázásra amiatt tértek át, mert általános volt, hogy nagyban játszó sumák eladók 1-2 hónap alatt nagy forgalmat lezavartak, majd a jutalékokat persze soha nem fizették ki. Így ez hamarabb kibukik.”

Ha végiggondoljuk szerintem ez nem életszerű! Megmondom miért.
Minden üzletnek egyetlen alapja van és ez pedig a bizalom; legyen szó bármiről is.
Ha bemész a boltba és leveszel a polcról egy terméket, legyen ez egy kiló kenyér, plazma tv, szolgáltatás stb… te ott és akkor bizalmat adsz egy számodra ismert, vagy ismeretlen terméknek, szolgáltatásnak.
Na már most itt is ezen alapszik a dolog, a két fél között lehetnek nagy távolságok, itt az erősíti meg a bizalmat (a mai világban) hogy látható, hogy sok adásvétele volt az eladónak vidékre is és nem vert át senkit. Ez egyik felet megerősíti azzal, hogy nyugodtan vásárolhat, míg a másik félnek bizonyos hitelt, presztízst kölcsönöz, hogy nyugodtan vásárolhatnak tőle, mert azt annak rendje és módja szerint teljesíti.
Tehát, ha valaki tényleg komolyan gondolja a dolgot, akkor nem 1-2 hónapra tervez!
Másik emlékezzünk vissza kezdetben (amikor én elkezdtem) még 2000Ft (6%) után rögtön számláztak, ez annyit tesz, hogy 33333Ft-nyi eladása után már számláztak is; és ha nem fizettél, vagy úgy vélték, hogy nem kapták meg a pénzt már fenyegetőztek és elzárták a hozzáférést. EZ OLYAN NAGY FORGALOM (33ezer)???
Majd folytatódott azzal, hogy később már 1000Ft-nyi jutalék után rögtön számláztak, itt 16666Ft-nyi eladás kellet! EZ OLYAN NAGY FORGALOM AMIÉRT MEGÉRI SUNDIBUNDIZNI???
Most 500Ft-nál tartunk, nem tudom mi várható idén már 100Ft a kitűzött cél?
Ez a tendencia is azt bizonyítja, hogy a pénzhez sokkalta erősebb érzelmeket táplálnak, mint a nagy átlag ”a lényeg, hogy minél előbb a zsebben legyen, a többi már nem számít, mindenki le van sajnálva”.
A pénznek a szeretete végett van ez; minél kevesebb legyen a kintlévőség és minél hamarabb a zsebben legyen. Szóval, ha volt egy hobbi felhasználó akkor annak a 33333Ft-nyi eladás akár fél év alatt sem jött össze és nem tudtak számlázni, mivel 2000Ft (6%) volt megszabva és nem érte el. Tehát ez pontosan a kisfelhasználók miatt volt, hogy elkezdték lefele tolni a kiszámlázott tételek nagyságát; ahelyett, hogy ha a kicsik nem érték volna el az adott évben a 2000-et akkor év végén kiszámlázták volna az aktuális számlát (ugye ez az a bizalom amiről mi beszélgetünk nem?).
Ami miatt még szintén nem életszerű a dolog, hogy ha tényleg akkor forgalmakat csináltak ez két féle képpen fordulhatott elő:
1. Valami nagyon drága dolgot ad el az illető ahol a jutalék iszonyat magas.
2. Valami olyan dolog ami viszonylag olcsó, de irdatlan mennyiséget el lehet adni belőle, és a nagy számok törvénye alapján kis haszon alatt is a nyereség is kiemelkedő (Mellesleg ha tudsz ilyen terméket ami úgy fogy mint a cukor szólj ).
Az elsőnél azért nem állja meg a helyét az állításod, mert ha veszünk egy akkora tételt ahol a jutalék mondjuk 200 000Ft akkor az illető, ha sumákolni akar akkor feldobja enged 50 000Ft-ot és úgy értékelik a történetet, hogy előre nem látható, rajtuk kívülálló okokból a tranzakció nem jött létre. A zsebében marad 150 000Ft ki sem zárják, megmarad a felhasználóneve.
Ha eleve nem akar fizetni az 500Ft-os számlázás szerinted visszatartja?
A másodiknál azért nem áll helyt a dolog, mivel sok kis tételről van szó hamar összejött a (6%) 2000Ft-nyi jutalékösszeg és azonnal számlázak.

Hidd el itt abszolút nem arról volt szó, hogy bizonyos elemek kibukjanak, hanem a pénzhez fonódó érzelmeikről és itt semmi nem számit, az sem ha kis felhasználókat szorongatják, partvonalra küldik.
Végül a pont az i-re, ha tényleg akkora üzlet volt ez mint állítod! Tudjuk mindketten, hogy vissza lehet keresni az ügyfeleket a számlaszám alapján. Ha ki is zárnak valakit nemfizetés végett akkor sem bukják el a teljes összeget, mivel ez egy követelés és nem történik semmi különös csak bizonyos összeg fejében átpasszolják a kintlévőséget egy behajtó cégnek (divatosabban fogalmazva adóság rendező cég mint pl. a Justícia Inveszt és haverjai).

Köszönöm a javaslatod megfontolom, de az én bankomnál az utalásnak van költsége, ami viszonylag ott van mintha át sem tértem volna.
Gondolom most azt mondod, hogy biztos van olyan bank ahol ingyenes ez a szolgáltatás, de mivel senki nem dolgozik ingyen ott máshogy vasalják be.
Viszont szerintem a Magyar Posta jól dolgozik, 100 felett van a postán átfutó eladásaim és csak egyszer hibáztak, de akkor is korrekten jártak el megoldódott megkaptam a tétel ellenértékét!
Mellesleg nem volt időm még utána nézni az ünnepek miatt, de hallottam, hogy egy másik céget igen kemény Ft-okra bírságoltak ehhez hasonló történet miatt.
Előzmény: advocatusdiaboli (782)