viztamas Creative Commons License 2008.12.18 0 0 1430
én is több forrásból "dolgozok" és minden forrás mást ír. itt a sajtkészítés részleteire gondolok. más időket, más mennyiségeket írnak mindenhol.

pl. van ez a könyv:

http://books.google.hu/books?id=NEItzh7YTqAC&printsec=frontcover&dq=cheesemaking+practice&ei=L01KSd-cDqaGzgTLsOSEBA#PPP1,M1

ebben azt írják a brie-nél, hogy a tej savassága ne érje el a 0,3%-ot, ami kb. 13 SH és 2-3 óra alatt alvadjon meg. máshol 60 percet írnak...

egyszer véletlenül besuvadt a hűtő hátsó részére egy darab piaci gomolya és savanyú lett nagyon. nem dobtam ki, hanem egy vajkrémes dobozba raktam és lefedtem (nem lezártam). megtelepedett rajta egy kis rúzsflóra és szép kenhető lett, pálpusztaihoz hasonló. arra emlékszem, hogy a gomolya elég vizes volt, nem olyan, mint amilyet később én csináltam.
Előzmény: elefada (1426)