Hpg Creative Commons License 2008.12.08 0 0 4165

Van egy régi megfigyelésem: A gépészeti problémákat mindenki nagy magabiztossággal közelíti meg saját szakterülete felől. Pl. vegyiparban jártas emberek magyaráznak gépészeti problémákról, teljesen kémiai oldalról közelítve a dolgot. Nem szeretnék megbántani senkit, nekem már dumált vegyész kolléga amikor előadást tartottam. Cseppet sem jött zavarba a mérési eredményeinktől, fújta a magáét, hogy "márpedig ez lehetetlen..." Pl. Hancsók Jenő is hasonlóan tesz egyik könyvében (mindet nem olvastam sajnos), teljesen gépészeti problémákat magyaráz vegyipari ismeretekkel, eljárásokkal. Amikben igaza van, csak az érvek és tények nagyrésze nem számít gépészeti szempontból.

 

Amről beszélgettek, biztosan létező gondok, de hogy senkinek sem okoztak problémát az egészen biztos. (jól működő kéttankos rendszert feltéve) Az lehet hogy volt probléma, de annak a magyarázata általában a látszattal szemben egyáltalán nem olyan egyszerű, és nem mondható meg egyértelműen hogy mi okozta.

 

Nagyra értékelem a kísérletező kedvet, én sem kevés időt töltötem el vele, de a növényolajok átészterezésével foglalkozni gyakorlatilag fölösleges. Kéttankos rendszerrel a felhasználás problémamentes, zsírsav, nyálka, víztratlom ellenére. A szag sajnos nem szűnik meg az átészterezéstől, és szűrőt is sűrűbben kell cserélni, mert kimossa a retket a tankból. Egyetlen előnye, hogy a cetánszáma nagyon jó lesz, de ezért én nem szaroznék vele ennyit, ilyen drágán. A kéttankos rendszerhez képest semmi előnyt nem nyújt.

 

Szerintem érdemesebb volna eleve szagtalan alternatívákkal foglalkozni, mondjuk a topic címe az étolajat adja meg, dehát esett már szó itt másról is.

 

 

További sok sikert, a fentiek ellenére nagyon szép eredménynek tartom hogy E85-tel is működik a reakció!