MZ/Y Creative Commons License 2008.11.24 0 0 32818
Szerintem meg az a baj, hogy bár szidod a modulációs kazánt (számomra túlságosan is), de ilyen téren meg mégsem eléggé.

Van a kazánom. Beállítom a hőfokot 65 fokra. Minden radiátorra termofej, 21 fokra állítva, termosztát 25 fokra és had szóljon. (Kész az általad ajánlott rendszer, persze hidrováltó/puffer nélkül.) A házban megvan a 21 fok.

A tapasztalatom, hogy a kazán elindul, másfél perc alatt eléri a víz a 65 fokokt, leáll, kb. 1 perc alatt lehűl a víz x fokra - és a kazán indul, mert neki menni kell, nincs ami leállítsa (termosztát). Elindul, de másfél perc múlva már megint 65 fok a víz - megint leáll. És ezt játsza, nem tud megpihenni, hiszen úgy kapja a jelet, hogy fűtésre szükség van, holott nem lenne.

A Te kazánod teljesen más, mert ugyanebben a helyzetben annyira kicsi az áramlás, hogy vagy épp' őrláng szinten megy a kazánod, esetleg még leáll az is. Az enyém meg mindig a beállított hőfokú vizet akarja előállítani, ezért ahogy jön egy kis hűlés, rögtön nekiindul a 12 kW-jával.

Halálosztónak én úgy tenném fel a kérdést, hogy:
Ismert adatok:
Kazán teljesítmény 12 kW.
Hőigény (a hőmérséklet tartásához) 1 kW.
Előremenőnek beállított hőmérséklet 65 fok
Rendszer viztömege: 20 liter.

Ebből ki lehet számolni, hogy 35 fokos vízről indulva hány mp múlva éri el a víz a 65 fokot, majd azt is, hogy 65-ről mennyi idő alatt csökken 35-re (amikor megint indul).
Ezután jöhetne a kérdés, hogy 22 és 40 liter víztömegnél hogyan alakulnak a számok.
Előzmény: enginer (32817)