SzaboCsabaBence Creative Commons License 2008.11.22 0 0 313
Azért meglepődnék, ha csak Prémium-váró lenne. Ha van eszük, akkor a Business-osztály utasainak is szabad lesz a bejárás. Márcsak azért is, mert Prémium utas léte lényegében kizárt, így jó lenne azt a vonatonként kb. 2 nemzetközi Business-osztályú utast nem kirekeszteni a váróteremből :). Bár, ha a gazdaságosságot nézzük, akkor jobban megérné, ha a várakozás idejére ennek a két embernek foglalnak egy szobát a Grand Hotel Hungáriában, aztán indulás előtt öt perccel hordszéken átcipelik az áhított RailJet ajtajához.

Egyébként tökéletesen feleslegesnek tartom az egészet. Még a jóval nagyobb első osztályú forgalmat lebonyolító (és az első osztály utasainak társadalmi presztízsét tekintve a magyar első osztály utasaitól még inkább elütő utasközönséggel rendelkező) DB-nél is sokszor rongyrázásnak tűnik az első osztályú váróterem (különös tekintettel arra, hogy ott a pályaudvarok egyéb területei is alkalmasak emberi tartózkodásra). De ott még van valami értelme, mivel van átszálló forgalom, és nem mindig 10-20 percet kell csak várni a csatlakozásra - így sokszor egészen kihasznált. Nem beszélve arról, hogy ott azért a legtöbb nagyváros átmenő forgalmat bonyolít, és csak indulás előtt áll be a vonat, így ha valaki 30-40 perccel korábban kint van, már megéri beugrania az első osztályú váróba.
Budapest viszont nem ilyen város.
Az átszállókat kivéve mégis ki az a bolond, aki órákkal korábban kimegy a pályaudvarra, főleg ha már előre megváltott jegye van? Vagy csak azért megteszi, hogy megehessen egy ingyen chips-et? Aki szállodában lakik, azt hiszem szívesebben üldögél ott még egy órát, mint a legprofibb vasúti váróban, aki otthonról utazik, az meg pláne. Legfeljebb azoknak jó, akik a célállomásra csak egy napra érkeztek, és a programjuk már a vonat indulása előtt 2-3 órával befejeződött.

Viszont nem lenne rossz ötlet, ha a várótermet használhatnák a Keletin "átmenő" IC-forgalom mindkét szakaszára érvényes 1. osztályú helyjeggyel rendelkező átszálló utasok, amíg a Keletiben várakoznak. De persze ez álom, mert a lényeg, hogy az utas (persze nem economy) nélküli presztízsvonathoz legyen várakozó nélküli presztízsváró is :)
Előzmény: szanthoa (308)