Jesu Creative Commons License 2008.11.20 0 0 32510
Okos szivattyú egyedül ez az új állandó mágneses motorral szerelt digitális kijelzésű van? (A+ , 34E-től indul mostanában az ára).

Valami oknál fogva a fal köreimet nem tudom Wilo Star RS 25/4-es szivattyúval 2,5-3l fölé vinni. Magam tekertem be a köröket, külső rugóval, végig nagy odafigyeléssel. Sehol nem csináltam szűk visszahajtást, nehogy megtörjem. Ennek ellenére a gépészetet letervező és nagyrészt összedobó ember simán rám fogta, "biztos én basztam el". Hát én annyira nem vagyok benne biztos. Merthogy az összes körnél ez van. Vannak rövidebb, hosszabb körök is, mégis. 16-os 5 rétegű cső. A sejtésem az, hogy a rendszer többi elemében (osztó gyüjtők összegzése, rézcsövezés) van valahol szűk keresztmetszet. Merthogy ezeken a szakaszokon vannak bizony szűkítések, nem mindenhol 3/4-1"-os cső van. Át kéne számolni a lehetséges tömegáramokat.

A padló az más tészta. Ott sem megy 2 liter fölé a legnagyobb fokozaton sem. Valószínűleg azt a kőművesek cseszték el betonozáskor, megnyomhatták a csöveket egy helyen zsaluzással, mert lusták voltak bevágni a cső helyét. :( Persze ez mind utólag derül csak ki, az ember nem lehet mindig mindenkinek a sarkában.

Az osztók eleve úgy lettek véve, hogy felmenjen rá a motoros szelep majd.

Letettem arról, hogy "gyári" eszközzel "olcsón" meg lehet oldani egy ilyen komplex vezérlést. Kínáltak ARM alapon céleszközt százezrekért, de bolondság lenne megvenni.

Megcsinálom egy okosítható linuxos routerrel, meg 1wire rendszerrel a szelep-motorokig, sok-sok hőmérővel, pár relével.

Router, központnak: ~20E (fogyasztás 3-5W)
1wire USB adapter: 8E
1wire hőmérők: 700-800Ft/db
1 wire kapcsolók+ relék: ~2E/db
~100-150m cat5 kábel, hogy a táp is azon mehessen.

És akkor az lesz amit én akarok, kompromisszum nélkül. Csak hát az idő...
Előzmény: fefefe (32432)