Törölt nick Creative Commons License 2008.11.12 0 0 36371
"Túl jól képzettek a magyar honvédség katonái ahhoz, hogy egyszerű őrző-védő feladatot lássanak el - lényegében ezzel indokolta a Honvédelmi Minisztérium, hogy mért külső biztonsági cégekkel őriztetik a katonai objektumokat."

Kár, hogy a valódi ok - megintcsak - az, hogy egyeseknek odafönt pénze van abból, hogy civil cégek őrzik a laktanyákat.
Nem akarom megsérteni a nindzsákat (mi így hívjuk az általában fekete ruhás biztonsági őröket), de ki kell mondjam, a legnagyobb baromság velük őriztetni egy laktanyát. Miért?

1. Nem hatékonyak.
Azok a nyugdíjas korú, vagy 40 év feletti, fizikailag és hozzáállás szempontjából a nullához konvergáló emberek, akiknél csak az nem jön be a laktanyába, aki nem akar, az nem biztonsági őr. Mifelénk is van olyan 50 kilós csaj, akinek ha melléütnék, szörnyethalna. A fegyvert (a saját szememmel láttam) úgy fogta, hogy nézni is rossz volt - erősen súrolta a közveszélyesség határait. A 45 körüli hölgyike sem hiszem, hogy egy esetleges támadás esetén gondot jelentene bárkinek is. A 60 körüli nyugdíjas szintén nem. Az meg, hogy egy papírzsebkendőt felmutatva akkor megyek be, vagy jövök ki, amikor kedvem tartja, az már kicsit gáz.
Persze ez nem a végrehajtók hibája. Hiszen minimálbérből (amit ők kapnak) nem lehet In-Kal szintű embereket alkalmazni. ... Hiszen tudjuk, hogy a pénz, amit egyesek felmarkolnak a Honvédségtől, az nem annyi, amennyit végösszegnek az őrök kapnak.

2. Ha katonák őriznék a laktanyákat - mondjuk 4-es váltásban - akkor ugyan kellene laktanyánként egy teljesen feltöltött, négyszakaszos őrszázad, akiket fizetni kellene. És ezek - mivel szinte csak szolgálatot adnak - nem olyan hatékonyak, mint teszem azt egy lövészszázad. Viszont az alapvető dolgokat tudják, mindemellett háború esetén is alkalmazhatóak lennének (ellentétben a biztonsági őrökkel).
Pénzben ugyanannyiba kerül az állománytáblában laktanyánként egy őrszázad (hiszen a katona sem kap sokal többet), mint amennyi most elmegy a nindzsáknak (pontosabban annak, aki azokat alkalmazza!), viszont cserében lenne egy plusz század, ha szorul a hurok.

Összegezve tehát: amit nagyjaink írtak, az csak kifgás. Az pedig - mint tudjuk - olyan, mint a s@gg. Mindenkienk van belőle legaláb egy, és senki nem kíváncsi a másikéra.

Amit elkövetnek ezügyben azok a katonák és politikusok, akik mindezt kiagyalták, eltervezték, és véghezvitték, valamint bármilyen formában támogatják (a jelenlegi kialakításában), azokra a következő két kifejezést alkalmaznám:
hazaáruló és esküszegő. Jobb és szebb időkben az ilyeneknek bitófán volt a helyük...
Előzmény: Törölt nick (36335)