trikó Creative Commons License 2008.11.11 0 0 3447
Sziasztok!

Bocsássatok meg, hogy a temérdek hozzászólást nem olvastam végig, bár próbáltam képet összerakni a visszaolvasásból. Öregedő repülőműszakiként meglódult az agyam a gázszámlát nézegetve... :))
A helyzet:
Egy60nm+tetőtér40nm könnyűszerkezetben lakunk. A ház nagyjából négyzet alaprajzú, az alsó részből 30nm teljesen egy tér, és középen megy fel egy lépcső, melynek felső előteréből nyílnak a hálók.
A gázszámlánk köbméterre jó, de ft-ra egyre rosszabb, ahogy több ide beíró olvtársnak szintén...
Meghagynánk a gázkazánt a víznek és hajnali befűtésnek, viszont délutántól mehetne egy 7-8kW környéki kandallókályha, esetleg a központi fűtésbe beforgatva.

Két kérdés merül fel. Az egyik, hogy ha jól olvastam, szerelt lemezkéményhez engedély nem kell, csak tervezés+hivatalos átvétel, de kellene egy pest környéki (lehetőleg délpest vidéki) gyártó is, és ilyet nemigen találtam. Hasznos lenne, ha valaki tud ajánlani ilyet, aki nem valami hipernyugati csodát ad el nekem méterenként 30.000Ft-ért :)).

A másik, hogy nem feltétlenül vennék csak azért drágábban egy bizonyos kandallókályhát, mert az rendelkezik rendszerbe köthető hőcserélővel. Mi történik, ha a meglévő központi fűtés egyik lemezradiátorát forgatom be a kandalló mögé, miközben a cirkó szivattyúját kényszervezérlem, így a megfűtött radiátor vizét szétküldöm a lakásban. (A kényszervezérléshez tulajdonképp csak a termosztátot kell áthidalni a kályhás fűtésidőben egy alapon nyitott termosztáttal, ami mondjuk 50°C-nál kapcsol be a kályha mögött. Az áthidalással a cirkó szivattyúja folyamatosan menni fog, viszont a gázkazán nem kapcsol be, míg a keringő víz nem megy x fok alá (amit a cirkó kompiján lehet beállítani). A víz pedig nem fog lehülni, mert a kályha fűti a rendszert.
Így a becsukott hálóajtók mögé is be tudom juttatni a meleget a radiátorokon át.

Nagy baromságokat írok ? :)

Előzmény: HIFIdzsedáj (3446)