szervezkedő Creative Commons License 2008.11.10 0 0 8176
Péter!
Nálunk az "ültetvényen" tavaly 1 db citrom termett. Az idei évben már irányított keretek között folyt a termelés. 12 év kertészeti vonalon eltöltött tanulás után meg kellett állapítanon hogy voltak hiányosságok az oktatási rendszerben, hisezn semmi ismeretem nincs amediterán növényekkel kapcsolatban.
Ennek ellenére megpróbáltam átültetni a kinti viszonyokra az itthon tanultakat és amolyan őszibarackos metszést, óvatos általános növényvédelmet és nagyadagú tápanyagutánpótlást alkalmazva reméltem a termésmennyiség növekedését.
Jelentem az idén kb8-15 citromunk lett. Az idei évet betudjuk amolyan tanulóévnek, mert két kártevőre nem voltam felkészülve. Az egyik kértevőcsoport, amit kártétel alapján felismertem a helyiek szabadon kószáló kecskéi! Egy nyáj május környékén látogatást tett a kertbe és mindennek a hegyét lerágta (rózsa, mandarin, virágok, szőlő, citron stb.). Az ellenük való védekezés megoldott átmenetileg. A télen ha kimegyek viszek ki szögesdrótot és megnehezítem a kecskék bejutását. De ha Péter valahol tudsz hol árulnak, majd mond már meg, mert én nem találtam sehol és elmagyarázni meg nem nagyon sikerült!
A másik kártételre nem tudtam rájönni mi lehetett. A kárkép levélsodródás volt és a kötéseket ellökte a növény. A milliónyi virágból termés nem maradt. Én arra gondoltam hogy valami szúró-szívó állatka okozza a gondot. Ezért 3-4 alkalommal permeteztem rovarölőszerrel is, de nem lett semmi eredmény.
Előzmény: Kópé.. (8174)