Plieur Creative Commons License 2008.11.05 0 0 36161

Tiszteletem!

OFF ON

Elnézést hogy belekotyogok, de Mussolini elvégzett még pár dolgot, ahhoz hogy ne is lehessen azután könnyen kipakolni .

Példa: az első fasiszta vezetésű kormányban , 1922 végén, még csak négy fasiszta párttagságú miniszter volt. A többi 7 vegyes hátterű: liberális, demokrata, katólikus néppárti, nacionalista. Működtek az ellenzéki pártok, sajtó.

A csattanó az 1923 november 14-én hozott új választási törvény, az Acerbo törvény volt: aki kapja a szavazatoknak legalább a 25%-át az kapja a parlamenti helyek 75%-át, a többi hely a szavazatok százalékával arányosan oszlik el.

A hivatalos indoklás: a sok kis párt amely a szavazatok százalékával arányosan foglalt helyet az olasz parlamentben képtelen összefogni a kormányzás érdekében.

A törvény elfogadása-és ebben sok minden száradt Viktor Emmánuel király lelkén is -okozta a fasiszták 1924-es választási diadalát: 66%-a a parlamenti helyeknek az övék lett. Az ellenzéket utána szépen kiüldözték a világból, még politikai gyilkosságoktól sem riadtak vissza.

Meg hogy kerek legyen a kép...

A marcia 1922 okt. 24-én kezdődött Nápoly mellől, kb. 40000 fő részvételével. A parlamenti képviselőik száma ekkor 36 fő, ezek az 1921 májusi választásokkor jutottak be.Viszont Rómában volt a hadsereg 21000 fős helyörsége, Pugliese tábornok parancsnoksága alatt.Luigi  Facta miniszterelnök okt. 27-én rendkivüli állapotot akart bevezetni, de a király nem volt hajlandó aláirni a katonai parancsot, hanem inkább elfogadta Facta lemondását és megbízta Mussolinit a kormányalakitással. -okt.29.

Tette mindezt annak ellenére hogy Badoglio tábornok biztosította a királyt hogy a csapatok lojálisak, készek harcolni a feketeingesek ellen.

És az olasz hadsereg, amely egyszerűen elsöpörhette volna a feketeingeseket, engedelmeskedett a főparancsnokának....

OFF OFF

 

Előzmény: Éhesló (36152)