Tibeth Creative Commons License 2008.11.05 0 0 1055

Rém egyszerűen. rengeteg receptet átnéztem, aztán a as-szabványt alkalmaztam, ahogy sikerül.

kb. 5 kiló naranccsal kezdek, azt napokig áztatom, hogy a héját is használhassam.

amikor már az összes türelmem elveszett, és a vízdíjam nyomorba döntött, mert állandóan változtatom, akkor meghámozom a narancsot, előbb krunplihámozóval leszedem a szebb héjakat és azt hajszálvékony csíkokra vágo. (hogy mikor, az rád van bízva!) azután a fehér héjától is megszabadítom, feldarabolom és rá a haramadnyi cukrot. egy éjszakát állhat, akkor levet ereszt, főzni kezdem. általában túl. amikor megelégelem, akkor összeturmixolom merülőtrtmixolóval. idén azt fogom csinálni, hogy ez előtt teszem bele a rengeteg megmosott diót, igy apróbb lesz. egy citromot is elbír, és szoktam belenyomni egy grépfruitot is - azt is feldarabolva. ha van ananászod, az is beleeshet.

Jöhet bele szegfűszeg, fahéj és a narancshéj. egy kis főzés és lehet üvegelni. én két celofán közé teszem a szalicilt, majd a lezárt üvegeket újságpapírba csomagolom, feje tetejére állítom, betakargatom, s kap egy napot. akkor címkézem és ha még van hely a kamrában, akkor a polcokra kerül.

ez a recept a nem túl édes és inkább kesernyés ízeket kedvelőknek szól.

alig várom, hogy jöjjön a narancsszezon - az ósanban szokik lenni akció, amikor is a kicsi, édes, vékony héjú narancsok kerülnek eladásra, és jóáron.

Előzmény: Bandimacs (1054)