Törölt nick Creative Commons License 2008.11.04 0 0 36044
"Egyik sem tuti választás, de az előbbi emberibb"
Semmivel sem emberibb. Sőt! Erkölcsileg sokkal többre becsülök egy olyan katonát - persze ez csak személyes véleményem - aki kitart az esküje mellett, mintsem holmi alkalmi változásoknak emóngedelmeskedve, megtagadja azt.
Emellett mindig az utókor az, ami ezt megítéli. Akkor, abban a helyzetben sem a katona, sem más nem tudja, hogy mi lesz döntésének következménye.

Viszont azt nem szabad(na) elfelejteni - mégha sok radikális szemléletű ember azt is szeretné látni, hogy katonák fellázadnak a "jaj de gonosz vezetés"-sel szemben - hogy a katonák nem az aktuális politikára tettek esküt. Hanem a Magyar Köztársaságra, és az Alkotmányra. Ott pedig azért elég feketén-fehéren le vannak írva a dolgok. Kezdve azzal, hogy mit is jelent a törvényes hatalom, és hasonlók.
Lehet, hogy sokan gondolkodnak úgy ma Magyarországon, hogy a mostani hatalmat el kell tüntetni minden áron. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a mostani hatalom a törvényes hatalom. Ha tetszik, ha nem. Megvannak a törvényes eszközök ezek eltüntetésére. De az nem törvényes eszköz, amikor egy katona megtagadja a parancsot!

Mellesleg a legtöbb katonát az utókor pont azért emeli ki, mint példaképet (kivéve természetesen a politikai jellegű véleményezést), mert kitartott az esküje mellett. Ha tetszett neki, ha nem, akkor is betartotta az esküt, végrehajtotta a parancsot.
Ha egy katona egyszer megszegi az esküjét, és megtagadja a parancsot, akkor semmi biztosíték rá, hogy legközelebb ne tegye meg újra.

De bemásolom már, hogy egyértelműbb legyen. (Kiemelni nem tudom sajnos, ezért - ha nem baj - nagybetűzöm a vitánkban fontos részleteket):



"Én ........................................................................... esküszöm, hogy a Magyar Köztársaság hűséges honvédje (honvéd tisztje, tiszthelyettese, tisztese) leszek.

A Magyar Köztársaság függetlenségét, az állampolgárok jogait bátran, az ALKOTMÁNY ÉS MÁS TÖRVÉNYEK BETARTÁSÁVAL ÉS BETARTATÁSÁVAL, a rám bízott katonák és fegyverek erejével, életem árán is megvédem. A katonai ismereteket elsajátítom, alárendeltjeimet a honvédelem feladatainak ellátására felkészítem.

ELÖLJÁRÓIM PARANCSAINAK ENGEDELMESKEDEM, alárendeltjeimet jogaik tiszteletben tartásával vezetem, róluk emberséggel és felelősséggel gondoskodom."
Előzmény: Éhesló (36037)