Patyka Creative Commons License 2008.11.03 0 0 562
Na, eddig olvasgattam a híreket, meg hogy miket írtok. Egy-két hozzáfűznivalóm lenne, mint nagycsécsi lakos:
Persze én sem tudom, hogy mi történt, és nem akarok sem egyik, sem másik oldalra állni, mert nem állok konkrét tények birtokában, nem láttam a helyszínt sem, nem ismerem a helyi uzsorásokat (persze lehet tudni, hogy kik azok, csak a szokásaikat, agresszivitásukat nem), sem a helyi gárdistákat, rasszistákat, vagy bárhogy nevezzük a roma-gyűlölő arcokat.

De ami tény:
1. uzsora kamat tényleg van.
élnek is vele a helyiek, mert nem kapnak banktól hitelt (gondoljunk egy rokkantnyugdíjasra, meg egy munkanélkülire, sztem ez világos), a helyi kisboltokban, kocsmákban sem már, mert ugye átvágtak már egy pár boltost. ezért "kénytelenek" belemenni ebbe a helyzetbe.
Azt persze nem tudom, hogy konkrétan Tibi vett-e fel ilyen kölcsönt, vagy sem, de gyanítható, hogy igen, hiszen a helyi kisebbség kb. 80 százaléka él ezzel a lehetőséggel. A többi az uzsorás, vagy annak bővebb családja.

2. Az ezévi harminc bűncselekményről: nem hiszem, hogy a kisnyugdíjasok, akiktől lopnak, ne jelentenék be a lopást, általában ezt megteszik. Amúgy ezeknek a tetteseit még aznap fel is derítik (szóval nyugodtan mondhatom, hogy 3 pluszpont a rendőrségnek, tényleg jó arányban dolgoznak), köszönhető ez annak is, hogy a helyiek összetartanak, és ha bármi furcsát látnak a szomszédban, még ha megakadályozni nem is tudják (merik), azért tanúként odaállnak. A gond tehát nem a tettesek felderítésén van, hanem: a bíróságon. Egyrészt évekig elhúzódik az ügy, (szüleimnek kb. három éve egy lopás, pedig még beismerő vallomás is van!!), másrészt nem hülyék a lopáshoz, tudják, hogy milyen módon kell értéket eltulajdonítani, hogy ne legyen belőle börtön, csak szabálysértés. Ezesetben pedig anyagi kártérítést kell(ene) fizetniük, amiről tudjuk, hogy... háháhá. szóval remélem, érti mindenki. szegény hogy fizesse ki, miből?
A másik része az, hogy mikor kitör egy balhé roma és roma család között, arról a rendőrség általában nem értesül. Elintézik maguk közt az igazságszolgáltatást.

Talán érezhető a hangomból is, hogy nem szimpatizálok ezekkel az alakokkal, és vessen meg érte bárki, tényleg, nyugodtan lehet, meg lerasszistázni is lehet, de...
Mégsem tartom magam annak. Tudom, hogy van néhány ember, akiből sosem lesz jobb, hiszen azt látja, hogy semmilyen következményekkel nem jár, ha néha törvénytelent tesz, és szarik mások életére, munkájának gyümölcsére. Viszont azt is látni, hogy vannak családok, akikkel normálisan ki lehet jönni, ezt sem tagadom. Az áldozatok pont nem a legelvetemültebb kategóriába tartoznak, így sajnálom, hogy meghaltak, és sajnálnék mást is, nem hiszem, hogy ennek a folyamatnak ez lenne a megoldása. Nem kívánom még így sem egyik romának a halálát sem, csak egy igazságos büntetést, következetes törvényhozást, bíráskodást várnék el. Ez viszont nincs meg. Ebből adódik az a sok feszültség itt Borsod megyében is szerintem. (és Hevesben, meg a nyolckerben, meg sorolhatnám). Amíg ez nem lesz, addig az egész fórumozás itt az indexen csak felesleges szócséplés.

3. még egy harmadik van, ami amellett szól, hogy ne szkinhedtámadást gondoljak emögé. (többek között). Nem tudom, ki mennyire figyelmesen olvasta a híreket, de kiderül a tanúk beszámolói alapján (ők a helyi lakosok), hogy mikor reggel elterjedt, hogy gyilkosság történt, és lehet, hogy gárdisták állnak a dolog mögött, rögtön másra gondoltak (Bálint - boon.hu?). Ő egy többszörös bűnöző.
Mivel ez egy kisközösség, mindenki tudja, hogy melyik férfi (mert általában roma férfiakról, fiúkról van szó) többszörös bűnöző, milyen balhéi voltak, vannak. S azt is, hogy hol lakik.
Ismerjük Tibit is, akiről tudjuk, hogy segélyekből él, kukázik, kosarakat fon, feleségével együtt (egyébként közösségi munkákat is végez néha), s hogy nem egy bűnözőfajta. Róla is tudjuk, hogy hol lakik.
Na már nekem illogikus, hogy ha vannak olyan bátrak ezek a bőrarcú valakik,(mert azért ehhez bátorság kell, higgyétek el) akiknek a magyarságuk általában addig terjed, hogy szombatonként pálinkagőzösen cigánygyalázó vicceket mondanak, nem egy 'ártatlan' valakiből csinálnak mártírt, hanem valaki olyan próbálnak meg 'fenyegetni', 'megölni'(?), aki tényleg a bögyében van már a környező két-három falunak.

és még egy
4. a helyi romáknak sem jutott eszébe, hogy magyarok üldöznék őket, egészen addig, míg meg nem jelent 11 képviselő, hogy megmondja nekik, hogy most már milyen nagy veszélyben vannak, és hogy minket utálni kell. ez csak délután jutott eszükbe. Na ennyi. pedig sztem ott mindenki tudhatja, hogy mi történt, de nem egy nehezen befolyásolható embertömegről van szó. szóval lett belőle fekete autó.

Én a másik oldalt, a gárdisták gondolkodásmódját annyira nem ismerem, lehet, hogy vannak már annyira feszültek, és felkészültek, hogy csoportos támadásokat hajtsanak végre. Fogalmam sincs. Ez a nyomozók dolga, hogy kiderítsék, honnan kerülhetett elő az a fegyver, milyen autó volt az az autó, milyen összefüggések vannak a szomszédos falvakban történt esetekkel (amiről végképp semmit nem tudok). Ha viszont ők csinálták, hát köszönöm nekik nagyon szépen, hiszen mindezzel csak felhergelték a romákat megint a magyarok ellen. tehát gratulálok, tényleg.
De hogy: "A lakosság 30 százaléka cigány, de a polgármester szerint jó a viszony a romák és nem romák között." na, hát ezen őszintén kacagtam. Nem, nagyon nagy a feszültség. Igen, ez igaz. Próbálkoznak is a környéki kistelepülések, hogyan lehetne feltételekhez kötni a segélyt (ugyanis itt világosan látszik, hogy ki az, aki valóban arra költi, amire kapta, és ki nem, míg az országgyűlésben nem), ötletelni, megoldást találni.
S tán nem kell ennyire radikálisnak lennie.

Kíváncsi vagyok, még hányan halnak bele az értelmetlen törvényeinkbe.

a nagycsécsi lány, aki mától egy kicsit jobban fél (bár nem akartam demagóg lenni, bocs. de tényleg)