cíprian Creative Commons License 2008.10.28 0 0 51368

Szia Gézoo!

 

Végül is igazad van, valóban frekvencia-eltolódás van az a lift alja és teteje között, ha a lift szabadesésben van. Ennek az az oka, hogy a lift nem tömegpont, hanem kiterjedéssel rendelkező test, emiatt gravitációs potenciálkülönbség van a lift alja és teteje között. A potenciálkülönbség miatt frekvenca-eltolódás lép fel, amit sugárzással ad le a liftben levő töltés, ha elmozdul a lift teteje és alja között.

 

A newtoni fizika és a relativitáselmélet többnyire tömegpontokkal számol, ezért lehet ritkán látni olyan példát, amit mondtál. Azt tudom mondani,  igazad van abban, hogy a töltés kisugárzása alapján elvileg megkülönböztethető egy kiterjedéssel rendelkező test belsejében, hogy szabadon esik, vagy IR-ben megy. Tekintsünk el attól, hogy az effektus nagyon kicsi.

Azzal azonban nem értek egyet, hogy ez nem következik a relativitáselméletből, mert a vitatott példánk visszavezethető a gravitációs potenciálkülönbségre. Egyébként Einstein igen sokat foglalkozott az áltrel megalkotása közben, hogyan viselkedik egy kis golyó, amelyet egy változó sebességű gömb üregében helyezkedik el. Szerinte, ha a gömb rezgőmozgást végez, akkor az üregében levő golyóra az indukcióhoz hasonló hatást gyakorol. Erre matematikai levezetést is adott, ami megtalálható Vizgin könyvében.

Előzmény: Gézoo (51367)