topikolos Creative Commons License 2008.10.21 0 0 432
Üdv!

Talán nem teljesen off kérdéseim lennének. Szeretnék némi gépi szellőztetést csináln a házamban. A kialakítás nagyjából látszik a képen. Van három használaton kívüli kéményem, amit visszabontottam a födémig. Kb. 10-12-es négyzet a keresztmetszetük, amennyire lehet, ezeken szeretném megoldani a szellőztetést.
Addig jutottam, hogy a konyhából és a fürdőszobából, valamint a c-ből szívnám a levegőt, és a szobákba tolnám be. Az egyik szoba még nem megoldott, nem tudom, oda hogy dugjak be csövet.
Ez így mennyire jó elképzelés?
Milyen fajta csövet érdemes használni ehhez (műanyag/fém/egyéb)? Milyen keresztmetszetűt/átmérőjűt? A lakás kb. 70m2, 2,7-es belmagassággal.
Valami hőcserélőt is jó lenne beiktatni, amit a padláson helyeznék el. Persze mindezt házilagosan szeretném kivitelezni, minél olcsóbban.
A padlásra most akarok majd 30 centi üveggyapotot letekerni, gondolom ez alá lenne érdemes lerakni a csöveket. Ez esetben nem tudom, mennyire kell attól félnem, hogy a bejövő levegő miatt lehűlő cső külső felületén lecsapódik a pára, és áztatja a szigetelést. Vagy a csövet érdemes betekerni valami más szigetelővel is? A kimenő levegő a hideg csövön meg gondolom belül csapná ki a párát, ez gondolom gravitációs úton kivezethető.
Milyen ventilátort alkalmazzak? Szeretném, ha csendes lenne, ezért gondolom lehetne minél nagyobb felületű/átmérőjű, így foroghatna lassabban (padláson elfér).
Kell-e befelé is, vagy elég kifelé? Én kettőre gondoltam, egy be, egy ki. Valamennyit utánaolvastam már, és az jött le, hogy annak vannak előnyei, ha "nyomás alá2 helyezem a házat, vagyis több levegőt próbálok benyomni, mint amennyit kiszívni. A nyílászáróim egyébként cserélve lettek, műanyagra, kivéve a bejárati ajtót, és két kis ablakot (wc, kamra).
Ventilátor esetében jó lenne valamiféle fordulatszám-szabályozás is, ha főzünk pl. (vagy éjszaka) akkor menjen folyamatosan, de lassabban, mintha csak a gyors szellőztetés a cél. Egyelőre egyébként csak manuális kapcsolgatás lenne a cél.
Azon is gondolkodom, hogy a kazánokat tartalmazó helységet esetleg még fel tudnám használni a levegő előmelegítésére, valami hőcserélőn keresztül természetesen.

Elnézést, ha kicsit hosszúra sikerült...
Előre is köszönöm a hasznos tanácsokat!