Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.10.09 0 0 34935
Én sem igazán.
Nekem anno a kezembe került David Sapasvili, többszörös szov. birkozó bajnok visszaemlékezése a II.VH-ról, és ő írta le, hogy amikor mellette robbant egy lövedék és elájult, majd magához tért, megkérdezte, hogy hogy a fenébe sikerült őt kihozni? (A súlya 120 kiló volt, versenybe, tételezzük fel, hogy a háborúban ,,némileg" lefogyott).
Elmondták neki az orvosok, hogy egy 65 kilós kis orosz paraszt-gyerek hozta ki, akivel nagy barátok voltak addig.
És az benne a poén, hogy ezek nem legendák. Itt van előttem a 32 kötetes ,,Orvosok és tábori sebészet, stb.... A Honvédő Háború éveiben" könyvsorozat, ami GYAKORLÓ ORVOSOKNAK készült, és benne garmadájával vannak ilyen esetek. Amikor is az emberek extrém helyzetben jóval emberi képességeiket meghaladó feladatokat hajtottak végre.

Nekünk még úgy oktatták (nem tom, hogy oktatják-e a honvédségnél a ,,biztonsági váll-szállítást" (miért ne), amikor is az embert felveszed a vállaidra úgy, hogy a kezét átereszted a két lába között (már amikor fenn van) és azt megmarkolva (illetve combnál vagy övnél fogva) el tudod vinni.
Nos, nekünk még úgy OKTATTÁK (azaz erre voltnormatyva), hogy az ember így minimum saját súlyához képest 1,25 (azaz saját súlyát negyed tömegnyivel meghaladó), maximum pedig 1,5 (azaz saját súlyának másfélszeresét) képes vinni gyors tempóban legalább 250 métert...
Aki hozzám járt még anno edzésekre (amikor még otattam), tudják tanusítani, hogy nálunk ez a bemelegítés egyik gyakorlata volt (,,sebesültszállítás").

Úgyhogy nem hiszem el, hogy a lövészek ezt nem TUDTÁK megcsinálni. Max - NEM AKARTÁK.
(Ha én lettem volna a parancsnokuk - ezután biztosan egész nap a domboldalon rohangáltak volna a hordággyal:(((((((((((((((((
Ez nem képpeség-probléma, hanem ez SZÉGYEN.

Természetesen magánvélemény.
Előzmény: J Dagain (34933)