fejlődő Creative Commons License 2008.10.04 0 0 881

Ez a 2012-es világvége, meg nagy változások éve, meg dimenzióátlépés éve... Ezek a new age, meglehetősen kaotikus irányzatainak már-már elharapozónak nevezhető gondolatformái.

 

Akik a 2012-re várható világrengető valaminek a hírére felülnek, szerintem általában pont nem antropozófusok lehetnek. Hollandiában sem.

 

Másrészt ki ennek a 2012-es valaminek a forrása? Ma már nem a maják. Ki vagy kik kezdték terjeszteni és milyen inspirációra? Felkapták new age-es szerzők. Magyarországon is egyre többen átveszik és sok szerző hozzátesz vagy elvesz belőle ambíciói, tehetsége és vágyai szerint, mintha bárki is meggyőződött volna igazságtartalmáról. Ez a kritikátlan hozzáállás azonban nem méltó Steiner követőihez.

 

Kérdés, van-e valóban Steinernek valamilyen mondata 2012-vel kapcsolatban. A 21.sz.-ra (?) vonatkozóan a "mezítláb Európában"-ról olvastam én is. Az eddig kiadatlan, nagyon kevés előadásban még lehet talán 2012-es dátum is, nem tudom. Bár csodálkoznék rajta, mert Steiner a pontos évszámokat mindig kerülte. Talán azért IS, mert ezzel könnyen lehet szenzációt vagy félelmet kelteni, ő pedig azt nem akart soha.

 

Egyébként akármi is lesz, az biztos, hogyha a gazasági, pénzügyi válság néhány évig, évtizetig talán még elleplezhető állami segítségekkel, az energiaválság valószínűleg már néhány éven belül jelentős méreteket ölthet. Ennek pedig tömeges elszegényedés lehet a következménye, aminek sok-sok súlyos hatása lehet. Rossz belegondolni is. 1000Ft-os benzinárról is olvastam 2012-re vonatkozóan.

Előzmény: antrapo (874)