atomgond Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6013

Hi,

 

Nekem ez lesz az ötödik szezonom fabrikettel. Én meg vagyok vele elégedve. Hőtartó képessége -parázs- attól is függ, milyen típusú az a brikett -ott is létezik mindenféle alapanyagból készült, tölgy, bükk, stb.-, vagy, hogy mennyit teszel be egyszerre, illetve a minőségük is erősen szór. A hengeres általában könnyebben ég, mert szét tud esni égés közben így több levegőhöz jut. A kockára préselt pedig valamivel tovább tartja a parazsat, de kisebb tűzben vagy egymagában égetve csak szenved. A kocka főként kazánokba, vagy nagyobb teljesítményű kandallókba ideális, ahol nagyobb tüzet raknak, és intenzívebb az égés sokkal nagyobb hőfokon.

 

Amiről írsz, hogy szétporlad, az meglehetősen gyenge minőségre utal, volt ilyenhez szerencsém. Valósszínűleg -de ez csak tipp-, nem az alapanyag minőségével van probléma, hanem a préseléssel, ami gyengébb minőségnél nem volt elég erős.

A jó minőségű hengeres brikett nem porlad szét, hanem égés közben pogácsákra bomlik, majd így parázslik le. Ha a parázsló pogácsát piszkavassal megütögeted, akkor is max "törni" fog. Szerintem próbálj ki más fajtát is. Olyan ez, mint a pellett -bár itt nem annyira vészes azért-, sok függ a minőségtől.

Előzmény: Flagstaff (6007)