andrew7 Creative Commons License 2008.09.26 0 0 33587
1. "bevehetnénk hogy az adott kávé eszpresszónak vagy kapucsínónak alkalmas inkább."
Ez nagyon jó meglátás! Legalább ennyit meg is lehet tenni. Közelmúltban beszéltem a MoKambo importőrével, éppen azt hangsúlyozta, hogy még a ristretto és espresso között is van különbség ha egy-egy kávéfajtát nézünk, hogy melyik mire a legalkalmasabb... Van, amelyik szigorúan 30 ml-re készítve a leg ideálisabb, de van olyan, amely 20 ml-nél adja a legjobb képességeit és ízharmóniáját...
Úgyhogy tényleg lényeges, mer nem biztos, hogy ami espressonak jó, az cappuccinonak is, és fordítva!

2. "az íz harmóniája mellett, magát az íz dominanciát is jelezni kellene, csokoládés, gyümölcsös"
Sőt, az ízdominancia, a kávé karakterének meghatározása (olyan, mint a parfümben a "fej-jegy") meg kell előzze az ízharmóniát. Az ízharmónia mindig másodlagos, ezt úgy szokták magyarázni, hogy különböző élelmiszereket is keverni szoktak, vagy együtt fogyassztani, nem biztos, hogy mindenkinek megfelel vagy ízlik egységesen. Tehát a karakter, a testesség egy konkrét, konszenzust követelő tényező, az ízvilág jelentősen szubjektívabb...
Tehát: ki mit érez egyértelműen (first impression): ez a karakter, "ízdominancia"; és mit vél benne még felfedezni, milyen ízváltozásokat, átalakulásokat érez: ez az ízharmónia. (A múltkoriban beküldtem ide a kávé ízkört, ott látható, hogy az első a kör közepe, míg az utóbb említett, az a kör széle, pereme felé található...)

3. "A crema jellemzőit meg egy pontban értékelni."
Szerintem nem elég! Márcsak azért sem, mert ha van valami konkrét és egyértelmű espresso-diagnosztikai "eszköz", akkor az a crema.
Azzal egyetértek, hogy a crema színének nincs jelentősége (ill. van, de az túlzottan kávéfüggő), de nem hagyható figyelmen kívül, és nem intézhető el egy pontban az, hogy tapad-e a crema a csésze oldalára, hogy megkeverés után egyenletesen összezár-e, hogy megmarad-e a csésze aljáig, amíg az ember kiissza a kávét stb. Legalábbis én így látom.És azért tartom fontosnak, mert a crema az egyetlen látható "bizonyíték", amely igazolhatja az őrlemény frissességét, a dúrva túl- vagy alulexponálást, a mesterséges habosító, azaz "crema-fokozó" jelenlétét (egyre több olyan kávézó van, ahol a háttérben ilyen gép is működik, főleg Ausztriában és Németországban láttam ilyeneket) stb.
Tehát nem azt mondom, hogy számolgassuk a tigriscsík-mintákat:-)), de a crema jellemzését meglátásom szerint nem szabad egy pontban elintézni, márcsak azért sem, mert a crema nagyon sokmindent jelez és igen sok tulajdonsága lehet.
Előzmény: monyesz (33578)