Gabe3 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 196

Sziasztok, Kedves Sorstársak!

 

Sajnos nálam is hasnyálmirigy-gyulladást diagnosztizáltak a minap.

A dolog kb. 1 hónappal ezelőtt kezdődött; bizonytalan hasi fájdalmak, aztán köldök körüliek (egy nehezebb étkezés után éjjel a gyomrom is görcsölt), majd később két oldali, enyhén "égő" érzés. Természetesen azonnal intézkedtünk, lementem a háziorvoshoz, ő először epekőre gyanakodott, szóval el is küldött ultrahangra, belgyógyászatra, sebészhez, stb. Azonnal diétázni kezdtem. Pár napon belül kiderült, hogy epekőről szó nincs, viszont minden jel arra utal, hogy a hasnyálmirigy "értintve" van valamiképp (az amiláz értékek pléldául megemelkedtek). Ekkor még gyomorfekély és nyombélfekély is szóba került, szóval újabb vizsgálatok vártak rám (még 2 ultrahang példaul, amik teljesen eredménytelenek voltak). Nagynehezen sikerült kierőszakolni egy CT-vizsgálatot, illetve alávetettem magam egy gyomortükrözésnek is, biztos, ami biztos (közben savcsökkentőket szedtem, illetve a Kreon c. gyógyszert, és folytattam a diétázást). Ezek során végre kiderült, hogy egy enyhe akkut hasnyálmirigy-gyulladásom van (a farokrésze ödémás állítólag egy kicsit), rosszindulatú elváltozás nincs, de a nyombelem felső része gyulladt kicsit + a gyomor falán található néhány halvány "erosio", gyulladásos folt. Azt mondták, valószínűleg volt egy gyomorhurutom, mely kiváltotta ezt az enyhe hmirigy-gyulladást (nem iszok, nem eszek nehéz dolgokat, nem szedek gyógyszereket, szóval ez hihető, én is valami ilyesmire, vagy vírusfertőzésre gondoltam; egyébként 23 éves vagyok). Szóval ez szerintük nem igényel kórházi ellátást, nem oylan súlyos a helyzet (több doktorral is beszéltem, mind ezt mondta, meg hogy nem kell annyira megijedni, stb.), csak diétázzak, pontosabban kerüljem a zsíros, fűszeres ételeket, és igyak sok kamilla-teát, meg szedjem a gyengébbik Kreont, naponta akár 3X is (felírtak továbbá egy Nolpaza nevű gyógyszert is, a gyomromra, azt hiszem).

Ez volt kb. 1 hete, azóta a gyomorfájásom, illetve az a furcsa, feszülő, görcsölő érzés a gyomorszáj környékén elmúlt (arra tippelnék, hogy ez csak a gyomor falán kimutatott erosiok maitt volt, amik talán meggyógyultak a kamillának és a gyógyszereknek köszönhetően), viszont a két oldali, övszerű fájdalom, vagy inkább égő érzés ha gyengén, is, de megvan. Lázam nincs, nem is volt, hányni se hánytam, a székletem is normális, a betegségem kezdete óta eltelt kb. egy hónap alatt 2X volt hígabb összesen egy kicsit, állítólag a gyógyszerek miatt. A közérzetem jó, étvágyam van. Fogytam 4 kilót (gondolom főleg a diéta miatt), de egyébként jól vagyok, különösebben gyengének se érzem magam. Továbbra is diétázok főleg, bár előfordult, hogy ettem már "normálsiabb" ételeket is (az orvos azt mondta, hogy ami jól esik, azt egyem, de azért vigyázzak). Nem is nagyon van semmi gond, bár tegnap, egy tojás, és két túrós-sütemény után felpuffadt a hasam, és már majdnem görcs-közeli állpaotba kerültem... kissé kelelmetlen volt, bár túl súlyosnak nem tűnt. Mára mindenesetre ez elmúlt.

Szóval itt vagyok, kb. 3-4 hete tart ez a dolog, és szedem a Kreont, meg iszom a teákat (kamilla + borsmenta). A problémám csak annyi, hogy az a bizonyos két oldali, enyhe égő érzés néha még mindig megvan, szóval még mindig nem gyógyultam meg, és ez kissé nyugtalanít. Utánaolvastam neten (a betegségem kezdete óta egyébként elég sok, a témával kapcsolatos weblapot áttanulmányoztam már; ez nem mindig tett pozitív hatást rám, főleg, hogy kissé hipochonder is vagyok:)), és pár helyen azt olvastam, hogy az enyhe hasnyálmirigy-gyulaldás pár nap alatt el szokott múlni. A kérdésem az, hogy szerintetek ez tényleg így van? Illetve, meddig tarthat egy ilyen betegség? Nyugtassatok meg, hogy ugye akár hetekig, hónapokig is elhúzódhat? Egyébként már az is eszembe jutott, hogy talán rá kéne szánnom magam, és befeküdni pár napra a kórházba, infúzióra, hogy teljes nyugalomban legyen a hmirigyem, és minél gyorsabban véget érjen ez a dolog, és nehogy esetleg súlyosabb állapotba kerüljek; mert így attól is tartok, hogy el fog-e múlni egyáltalán, csak a diéta, meg a Kreon miatt. Erről mi a véleményetek? Ha továbbra is kímélem magam, és szedem a felírt gyógyszereket, elmúlhat a gyulladás vagy minden esetben kórházi kezelésre van szükség? És most, hogy tegnap volt ez a haspuffadás, és enyhe hasi fájdalom a kicsit bővebb étkezés miatt, kezdjem előlről a diétát? (Az elmúlt 1 hétben már próbáltam mást is enni, hogy ne fogyjak tovább, mint írtam feljebb.) A válaszokat (ha tutok válaszolni ezekre a kérdésekre) előre is köszönöm. és elnézést a "kissé" hosszú hozzászólásért. :))

Jó egészséget Mindenkinek. :)

 

Üdv.:Gábor