Uldin Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3844

1 liter olajhoz 2 deci etilalkohollal készített alkoholát vagy annál is valamivel kevesebb. Nem tudom pontosan, számolni kéne. Nagyjából jó lehet amit írtam.

 

Metanolnál 1 liter olajhoz max. 1,3-1,4 dl alkoholát. 1 liter metanolhoz kb. 40 kálium-hidroxidot kell bekeverni. A reakciót érdemes 2 lépcsőben megoldani.

 

Metanol esetén:

1 liter olajhoz 1dl alkoholát megy, ülepítés után felmelegíted mégegyszer, majd 0,4dl alkoholát megy bele, utána ülepítés.

 

Ha az alkoholt nem használja el a reakció akkor a rendszerben marad, tehát nem érdemes nagy feleslegben adni az olajhoz. Az el nem használódott alkohol egy részét viszi magával a glicerin, egy kevés az észterben marad a kevés lúggal együtt. A glicerinnel hasonló a helyzet.

 

Az észter nem oldja a lúgot csak a glicerinnel vagy eteanollal/metanollal együtt lehet az észterben. Az észterbe kismértékben beoldódik az alkohol. Ha nincs benne alkohol, (glic, etanol/metanol) mert kimostad belőle, akkor nincs benne lúg sem. OK? Viszont lesz benne kevés víz, ami miatt bolik az észter, de ez más kérdés.

Előzmény: odourizing (3840)