Sasvári Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3611

Persze, foglalkoztunk is vele akkortályt. Ma is olvasható a párt honlapján.

De érdemi munkát azóta sem végeztek, Molnár úr pedig csak elpirul, ha a témában rákérdez valaki. ( a legfontosabb célt - Szász K menesztését - elérték, az a 18 ezer ember meg le van.... )

 

De ha már a memoároknál tartunk, had idézzek én is :

2004 jun 16 -i kormányülésről sajtótájékoztató

****
GÁL J. ZOLTÁN: - A kormány ma meghallgatta a pénzügyminiszter és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének tájékoztatóját a Baumag-ügyről , és ennek kapcsán vagy ürügyén a befektetési szövetkezetek működésének tanulságairól. Ennek az áttekintésnek a kiindulópontja 1996, azóta folyik a Baumag-ügyben mindenféle hatósági tevékenység, azóta történtek feljelentések, bejelentések, és mégis oda jutottunk, amit mindannyian tudunk.
Úgyhogy ennek kapcsán azt lehet megállapítani, hogy két olyan szervezet, hatóság van, amelyik esetében különösen fontos a tanulságok mielőbbi levonása: az egyik az ügyészség, a másik maga a PSZÁF. Ezért a kormány felkérte a legfőbb ügyész urat arra, hogy vizsgálja felül, és értékelje az elmúlt nyolc év során a befektetési tevékenységet folytató szövetkezetek kapcsán kifejtett tevékenységét, és tájékoztassa a kormányt az esetleg megállapított hiányosságok maradéktalan kiküszöbölése érdekében szükségesnek tartott intézkedéseiről. A Legfőbb Ügyészséget tudniillik ez a történet egyszer már megjárta egy feljelentés formájában, de akkor nem született konkrét lépés. 
Ugyanez igaz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére, a pénzügyminiszter úr megkérte a Felügyeleti Tanács új elnökét, hogy ezt a vizsgálatot, ezt a konkrét áttekintést folytassa le a szervezetnél. A kormányülésnek ma vendége volt Farkas István úr, aki beszámolt arról, hogy vannak hiányosságok, történtek mulasztások Baumag-ügyben a PSZÁF-nál. Miként ő fogalmazott: érdemes a PSZÁF tevékenységét az ellenőrzés helyett inkább a - mint a nevében is benne van - a felügyeleti tevékenységre koncentrálni. Vagyis hogy nemcsak megtörtént eseteket feltárni, de megelőzni bizonyos eseteket.
Ami még fontos, az az, hogy jogalkotási kötelezettség is hárul a Baumag-ügy tapasztalatai alapján a kormányra. Sürgős jogalkotási lépések indokoltak, szükségesnek látszik olyan törvény megalkotása, ami egyértelműen kimondja, hogy szövetkezet elsődleges befektetési tevékenység folytatására nem alapítható. Emellett felül kell vizsgálni a cégbíróság törvényességi felügyeleti feladata keretében szükséges és foganatosítható intézkedések és szankciók körét, valamint a szövetkezetek működésével kapcsolatos jogszabályok harmonizálása is szükséges. Úgyhogy az ügyben a kormány megteszi a szükséges lépéseket, és ettől a két említett szervezettől várja a konkrét következtetések levonását.

 

Ennek ellenére Veres miniszter a PSZÁF kapcsán semmi kivetnivalót nem talált egy interpellációs válaszában.

 

Előzmény: apacuka2 (3610)