Hamburger2 Creative Commons License 2008.09.14 0 0 33453
Engem pl. érdekelt volna, hogy milyen járművekkel voltak úton a magyarok. Ha Bagram volt a cél, akkor nem lehetetlen, hogy az új Humveekon ültek. Az amerikaiak állítólag ragaszkodnak hozzá, hogy a magyarok ne fessék át a kölcsönbe kapott járgányokat. Az eddig látott képeken csak az ékes felségjeleleket lehet látni az ajtókon, más megkülönböztető jelzést nem. Ehhez képest a saját járműveink kész "mozgó hírdetőtáblák" helyi nyelven írt feliratokkal, hogy magyarok vagyunk.

Sokak szerint ennek nincs jelentősége, de tapasztalva az ellenállók többségének felkészültségét, én nem hanyagolnám el ezt a kérdést. Azon persze lehet vitatkozni, hogy az amerikai katonák mennyivel népszerűtlenebbek, mint a magyarok. Az sem mindegy, hogy hol is történt a támadás. A Salangtól északra, vagy délre?

A rajtaütések többsége - szerencsére! - még mindig a "lőni és elfutni" elvek alapján működik. Komolyabb csetepatékra eddig - az én infóim alapján - csak délen és került sor. Látva az afgán rendőrök lőkészségét nem kell meglepődni, hogy nem találtak el minket. A megtámadottnak meg célszerű ilyenkor a leggyorsabban kivonnia magát a tűzhatás alól. (padlógáz!) A viszonozott tűz ezáltal inkább csak zavaró tűznek fogható fel, mint pontos tűzvezetésnek!

Hamburger
Előzmény: MagyarországKatonái (33435)