A tiszta etanol valóban jól oldja a szabad zsírsavakat és rosszul oldja az olajat, zsírt (triglicerideket). Ha denszeszt használsz, az erre alkalmatlan mert vizes. Megfelelő berendezéssel, ipari körülmények között használható savtalanításra az etanol. Házilag reménytelen a dolog. Az olajban maradó vizes denszesz csak rontja az átészterezés körülményeit.
A derolin nevű anyagot nem ismerem.
Az étolaj gyártásban használt anyag:
Derítésre és szűrésre: Perfil nevű anyagot ismerem.
Csak derítésre: Tonszil nevű derítőanyagot. Az olaj színét világosabbá teszi.
A 10 mikronos szűrő tükrösre szűrésre semit sem ér. Szerezz 1 mikronost, vagy vigyél fel a szűrő felületére szűrőanyagot pl. a fentebb említett Perfilt, bekevered 1-2 liter olajba és átjáratod a szűrőn amíg az olaj tükrössé nem válik, utána lehet kezbeni szűrni az olajat. Vagy előtte még a 10 mikronos szűrő köré tekersz pár réteg budipapírt. Aztán ha teljesen eltömődott már a szűrőd, csak a budipapírt kell lefejteni róla utána pótolni kell a budipapírt, majd megint megjáratni Perfiles olajjal, aztán mehet tovább a szűrés. Milyen szivattyút használsz a szűréshez?