naox Creative Commons License 2008.09.06 0 0 310
igen, ez a motorteljesitmeny mellett a brikettalas masik problemaja: nagy a munkaero igeny, a gep etetese, a biomassza osszegyujtese, pakolas, etc. Ezt egy vallalkozas (plane amortizacioval, afaval, egyeb adokkal is szamolva) nem tudja kitermelni (ill. tonna/ora teljesitmenyig biztosan nem, akkor meg raktar, targonca, berszamfejtes, sehogyse megy).
(egyebkent vannak bizonyos munkak, amiket a jelenlegi gazd-i helyzetben nem lehet megfinanszirozni, ilyen pl. az igazi asztalos.... Ez persze nagy baj)
Masreszt a videki munkaero "haztajiban" nagyon olcso. Ezert is izgalmas szamomra ez a fejlesztesi irany. Ha 2-3-4 nap alatt 1-2 napszamos megtermeli az eves tuzelot a sajat szalmam felhasznalasaval az igencsak versenykepes. Persze ebbol nem lesz vallalkozas, mivel hirtelen az egekbe szoknenek a koltsegek, es kijonne a 30HUF/kilos ar.
(es igen, munkalehetoseg a falusi segelybol elo alkeszeknek, csokkeno CO2 terheles, allambacsinak alacsonyabb adobevetel (nalam ez elony, hiaba, ilyen vagyok, partfuggetlenul), a lokalis megoldasok altalanos elonyei)
Előzmény: Freedomocska (309)