odourizing Creative Commons License 2008.08.26 0 0 3746
Köszönöm, hogy válaszoltál.
"a denszesz nem szedi ki a szabad zsirsavakat a hasznalt olajbol"
Úgy tudtam, hogy az olajban lévő zsírral diffundál és felhozza az olaj tetejére azt. Így is történik, valóba 1-4 nap alatt kiül a szmötyi az olaj tetejére és le lehet fejteni.
"fagyasztassal esetleg erdemes kiserletezni,"
Tulajdonképpen az a fagyasztás valóban fagyasztás, vagy csak hűtés? Mert Uldin azt írta, hogy 3-4 °C körüli hőmérsékleten kell tartani, ami nem fagypont, legalábbis nem a víz fagypontja. Próbálkozom egy ideje a hűtőajtóban történő hűtéssel (azaz kb. 3-4 fokon), de nem ülepszik le teljesen a szmötyi, csak egy része kerül az ojal aljára, a többi úszik benne, még 4-5 nap után is. Aztán újra szűröm és azután sem sikerül az átészterezés, legalábbis E85-tel nem.
"bar en tovabbra sem hiszem, hogy erdemes hasznalt olajat ateszterezni."
Nem hiszem, hogy lenne értelme új olajat átészterezni, hiszen az a legolcsóbb helyen is 360 Ft/liter, (VS gázolaj: 310 Ft/liter). Egyébként pl. a Biofilter sem a frissen préselt olajat észterezgeti. :-) Meg az a sok amerikai sem, aki a youtube-on vegyészkedik. És ők ráadásul nem is fagyasztgatják az olajat, csak jó sok lúgot tesznek az alkoholátba ha zsíros az olaj.
De a fő kérdés az, hogy E85-tel sikerülhet az átészterezés, vagy nem érdemes vele vesződni? Magsabb hőmérsékleten (kb.60-80°C) nem történik semmi, alacsonyabb hőmérsékleten (kb. 40-50-55°C) meg csodálatos moslék szerű gél képződik egy pillanat alatt. Na az mitől van?
Egyébként azt olvastam, hogy a KOH jobban oldódik etanolban. Érdemesebb lenne azzal próbálkozni?Egyébként KOH kapható engedély nélkül?
Üdv!
Előzmény: naox (3745)