kovacsek.k Creative Commons License 2008.08.18 0 0 6525

Szia Lee, és a T.Olvasó!

 

Valóban felesleges részletekbe belemenni, de annyit még szeretnék hozzáfűzni, hogy vezetékes (drótos) összeköttetés minden helyen volt, sőt, több irányú, ugyanúgy, ahogyan az erősáramú betáplálás is. Arra az eshetőségre, ha valahol "hiba" keletkezik.

Ezeknek a drótos összeköttetéseknek a megbízhatósága közel volt a 100%-hoz.

Sebezhetőségük is (mivel a nyomvonal nem volt ismert akárki számára) igen csekély volt. A titkosítás növelte a biztonságot. A lehallgathatóság, és a megfejtés igen komoly technikát igényel. Az eredmény pedig igen kétséges.

A rádió összeköttetések - eleinte RH, majd később az URH, és a relé rendszerek -

megbízhatósága, sebezhetősége jóval felülmúlja a vezetékest. Nem kivétel ez alól a mikrohullámúlánc sem. Gondolj itt akár egy torony megsemmisítésére!

És ami a lényeg (ahogyan Susánszki bátyánk mondotta):

- Amit egyszer kisugároztak, azt bárki foghatja is, csak megfelelő ezközre van szüksége.

 

Na persze vannak olyan dolgok, amit csak rádióval lehet megoldani.

 

Csak, sajnos mai világunkban, az üzlet felülírja a józan észt.

Felszámolták (mint más dolgokat), a jól megtervezett vezetékes, és rádió vonalakat, úgy a polgári, mint honvédségi, polgári,-és kataszrófavédelem, rendőrség, mentők, tűzoltóság, árvízvédelem, stb.  területén.

Lett helyette, TETRA, amit a gyártókon és szállítókon ( és megrendelőkön) kívűl senki nem kedvel, sőt a felhasználó kimondottan utál.

Lásd erre az élő példát (mai hír) a mentőknél, ahol jelentősen megnőtt vonulási idő.

 

Azt ugye mindenki tudja, minél bonyolultabb egy rendszer, annál sebezhetőbb is.

 

Ha beírod a keresődbe, TETRA, rátalálsz arra a cikkre, amely egy németországi esetet ír le, ahol hekkerek egy teljes napra lebénították az egész országot!

 

Hogy képben legyetek, ez a rendszer a régi  "60-as" telefonok elvén működik, majdnem azon a frekvencián is, csak az átvitel nem analóg, hanem digitális.

 

De az átjátszó toronynak teljesen mindegy, hogy milyen jel bénítja le a vevő csatornákat. Nincs bejövőjel, nincs mit továbbítani, a többi már logikus, nem szól a rádió az ürgüm-bürgü kezében, az autóban, vagy épp a hivatalban.

 

Jó éjt, -k.k- kálmi

Előzmény: Volt Katona(Lee) (6524)