tuzer Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32369

Szerintem aki fitymálja a sorkatonaságot, soha az életben nem látott jól kiképzett sorkatonát, sem akkor, amikor a rendes idejét töltötte, sem akkor, amikor mozgósításkor 5 év múlva újra bevonult. Nekem megadatott, hogy láttam a 35 éves tartalékost behívása után 3 nappal kiváló normaidőre irányt határozott meg giroteodolittal és a reverziók közti időben (ha mond ez valamit valakinek) még megirányozta a Napot, majd logaritmussal kiszámolta a Nap óraszögét, amely kettő szögpercen belül esett a giroirányhoz képest.  Eredeti szakmája ács-állványozó volt.

 

A sorkatonaság természetesen CSAK nálunk nem működik. Nesztek, itt egy mai példa:

 

Megerősítik a svéd hadsereget Népszabadság • Staffan Perger   • 2008. augusztus 18.

Oroszország grúziai beavatkozása megváltoztatta Svédország védelmi készenlétéről alkotott képét. Eddig szinte minden politikai erő fütyült a katonai vezetők sorozatos figyelmeztetésére, és folyamatosan építették le az ország véderejét. A politikusok ilyenkor arra hivatkoztak, hogy az országot senki és semmi nem veszélyezteti, és nincs ellenségképe sem. Most azonban olyan leckét kaptak, ami kinyitotta a szemüket.

<!-- var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); //--> on error resume next ShockMode = (IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.8"))) Sub banner_278911_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call banner_278911_DoFSCommand(command, args) end sub

Svédország - alkotmánya értelmében - békében el nem kötelezett, háború esetén pedig semleges ország. A parlament honvédelmi bizottsága azonban most bejelentette, hogy - okulva a Grúziában történtekből - meg kívánja háromszorozni a sorkatonaság létszámát. Ezt követően közölték: eltörlik azt a szabályt, amely kimondja, hogy hivatásos katona csak az lehet, aki kitöltötte sorkatonai szolgálatát, és azonnali hatállyal tisztiiskolákat szerveznek, ahová felvételt nyerhetnek az érettségizett fiatalok.

Nyilatkozatot tett közzé vasárnap Sten Tolgfors védelmi miniszter is. A grúziai háború bebizonyította, hogy a svéd hadseregnek gyorsabbnak és használhatóbbnak kell lennie. A grúziai orosz agresszió bebizonyította, hogy roppant fontossága van a katonai elhárítás és a titkosszolgálat hatékony munkájának is, és éppen ebben az összefüggésben van komoly szerepe a sokak által vitatott új lehallgatási törvénynek is, amely az ország biztonságának egyik záloga - jelentette ki a svéd védelmi miniszter.