Biga Cubensis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 32361

"Kovács Zoltán, Pápa polgármestere, a Fidesz - MPSZ országgyűlési képviselője lapunknak elmondta: a helyi hatóságok mindenben együttműködnek a Honvédelmi Minisztériummal és a repülőtérrel annak érdekében, hogy a város győztesen kerüljön ki a versengésből. Hangsúlyozta: Pápán nagy hagyománya van a repülésnek, és a C-17-esek állomásoztatásával ez folytatódna. Kovács kiemelte azt is, hogy munkahelyeket teremtene a bázis. A 250 fős kontingens ellátása mellett arra is lehetőséget lát, hogy évek múltán magyar szakembereket lehetne kiképezni a karbantartási feladatok elvégzésére"

 

A miniszter szerint az éves forgalom, árbevétel -, ha a rendszer teljesen feláll - elérheti a tízmilliárd forintot. Utalt arra, hogy a C-17-es szállítóflotta üzemeltetésére több ország szerződött - nem csak NATO-tagok - Magyarországra a fenntartási költségek 2 százaléka esik. Ez évi 2 milliárd forintot jelent majd - tette hozzá.

 

(NOL)

 

"Sokat tettek persze az ügy érdekében a magyar katonai szakértők, valamint April Foley amerikai nagykövet, akivel jobboldali és baloldali politikusok is egyeztettek.

– Kiállt mellettünk a magyarországi amerikai katonai attasé is – tette hozzá Kovács Zoltán. A polgármester úgy tartja, számunkra az a legfontosabb, hogy egy működő repülőtér mindig élénkíti a gazdaságot, hiszen meghatározó többletkeresletet jelent a működtető térségben.

A hazánkba érkező tisztek vagy mérnökök például több mint száz négyzetméteres, jó minőségű családi házakat és lakásokat igényelnek, és az építkezések közvetve munkát adhatnak a helyieknek, illetve a lakások bérléséből befolyó bevételek az önkormányzatot is gazdagíthatják. A bázis beszállítói hálózata és kiszolgáló-személyzete, a szálloda- és a vendéglátóipar fellendülése révén pedig fokozatosan sok új munkahelyre lehet számítani. Ehhez azonban a kormánynak és az önkormányzatnak is be kell fektetnie – figyelmeztetett Kovács Zoltán.

A kabinet például ígéretet tett arra, hogy a Nemzeti fejlesztési tervbe bevonja és felújítja a laktanyát az M1-es autópályával összekötő 83-as utat, a városnak pedig az első kontingens megérkezésekor fel kell mérnie, hogy milyen fejlesztésekre van szükség a repülőtéri személyzet fogadásához és elhelyezéséhez. Ehhez Pápa önkormányzata külön csoportot hoz létre, amely együttműködik majd a laktanyával."

(Magyar Nemzet)

 

 

....

 

 

egyébként azt hallottam, hogy volt egy olcsóbb opció is, sőt, ezeket a gépeket meg is tarthattuk volna, bár szállítókapacitás nem éri el a Globemasterét:

 

 

 

 

Előzmény: Python24 (32360)