naox Creative Commons License 2008.08.15 0 0 3693
/OFF
Uldin: Azert tokre egyszeru az inulint kiszedni, mert hideg vizben nagyon szarul, 80-90 fokosban tok jol oldoik. Tehat: daralt (reszelt, zuzott) csicsokagumot 2-3-4-szer forro vizzel extrahalnak (gondolom nagy tetelben erdemes "ellenaramoltatni"). A lehutott extraktalo levet sorelesztovel szobahon elerjesztik (glukoz elmegy). Az egesz folyamat alatt mindig adagolnak CaCO3 port, mert az inulin marha erzekeny a savas hidrolizisre. Szal erjesztes utan +Hg-acetat feherjekicsapas, szures utan anyalug +H2S a Hg maradekanak elintezesere (ezt a lepest erdemes kihagyni, ha etkezesi cuccot gyartunk, szerintem a 90fokos oldatbol a feherjek nagy resze ugyis kicsapodott, es hidegen, derites utan szurve praktice feherjementes anyagot lehet kapni. Dehat a tortenelmi huseg kedveert beleirtam.). Az oldatot nehany napra hutoszekrenybe teszik, es a kikristalyosodott inulint kiszurik.
(a cukroknal altalanos dolog, hogy ha rosszul is oldodnak, nagyon sok ido kell a teljes kikristalyosodashoz. Itt is ez lehet, ezert kell a hosszu ido. Ha ilyen jol kristalyosodik, akkor valszeg 1-2 atkristalyositassal nagyon szep termek nyerheto.)
/ON