Éhesló Creative Commons License 2008.08.12 0 0 31991
Kedves Zumwalt,
rendben, nem mondtad (bár a második mondatodban foglaltak szerintem erre utaltak, mert minek kellene kicserélni bármit ami jó?).
A felsorolt helyeken nem jó helyen keresgélsz, mert ezek közvetett, vagy közvetlen módon a HM tőgyén lógnak, szerkesztőikkel munkatársaikkal együtt, és ezért kritikus vita lefolytatására alkalmatlanok. Erről és az elvárt öncenzúráról Hamburger tud mesélni, ha akar. publikus anyagok nem készültek. A többit leírtam és Bujazliz is leírta. Az ilyen elemzések egyébként ritkán publikusak, a BTR meg van annyira nem harcjármű, hogy nehéz róla olyat írni, ami ne lenne dehonesztáló.
Egyébként nincs rá szükség (mármint a motorcserére), mert nincs értelme.
A kritika az összetettebb annál, hogy "gyenge a motor". Ez egy vélemény, amit mondhat egy autóversenyző, vagy egy teherautó vezetője vagy bárki, aki a fajlagos teljesítményadatokat összeveti a jelenlegi katonai járműveknél.

Ugyan a dolog már történelem: volt alternatíva (mint írtam a BMP) de "ügyesen" kiküszöbölték: mivel alumínium volt benne bőven, eladták bontásra és sok sok pénzt csináltak belöle a haverok (is). Az ilyen ügyeket nem szakmai vitákban intézik el, készítik elő :(
Nem csak a BMP járt így, az Akácija, Gvozgyika,T55 és T72, lövegek, harcászati rakéták, sorozatvetők, repülőgépek, légvédelmi rakéta komplexumok, járművek, ruházat, kórházfelszerelés, kórházvonatok, hadtáptechnika, hiradótechnika, radarok, fegyverek, aknavetők, helikopterek, műszaki gépek, hadihidak, szükség hídelemek......

Olvasnivalókat találsz az FLÜ Technológiai Igazgatóság haditechnikai könyvtárában.

Ha valaki ilyen anyagot adna közre itthon úgy járna mint Roland - mehetett Kanadába jól élni (bocsi Roland nem akartalak bántani!).

Azért nem működik a dolog a seregben sem (és máshol sem) mert a katonai és politikai (és minden más) elit önjáró: nincs felelőssége semmiért, törvénye felett áll és nem elszámoltatható, ellenben egy szd. raktárossal aki minden szaros gatyáért és konzervért személyesen felel.

A hadmérnöki munkám "gyümölcse" irattárban, rajztárban és a raktárakban, telephelyeken megtalálható. Akit illet és érdekelhet hozzáférhet, ha akar. Nem akar. Nem csak ahhoz ami az én balkezem alól került ki, de ahhoz sem amit itthon nemzedékek hordtak össze és mentettek el. Ez ma nem érték, ellentétben az ócskavassal, színesfémmel mert annak (jó) ára van.
,A tartalékosoknál maradva, ők púp lennének a hatalom hátán, mert ma itthon nem kellenek olyan emberek, akik fegyvereket képesekhatékonyan kezelni, és katonai fegyelemmel vetik magukat alá a közös (nemzeti?) céloknak. Ők jelentik a veszélyt a mai elitre és nem a fosztogató, színesfémtolvajok, adócsalók...

Azért nem írt valaki alternatív Nemzeti Katonai Stratégiát mert nincs nemzetstratégiánk, sőt még abban sincs egyetértés a hazai polgárok többsége között mit is gondoljon az elmúlt 60 évről, nem hogy a következő 5-ről.
Haditechnikai modernizációról írtunk itt is eleget, el lehet olvasni. Ritka egyetértés volt néhány alap dologban.

Naiv vagy, hogy nyugati példákat hozol. Az ex HM-sek önszerveződésére és szakmai megszólalásaira azért nincs lehetőség, mert a marha sem ül egy asztalhoz a mészárossal és a hentessel. Én sem állnék szóba Kádár Róbert "úrral", Horváth "úrral", Mikita "úrral" és persze még számos zseniális stratégáva,l akihez volt szerencsém az elmúlt 30 évben....
Nagyon nem mindegy kinek a nevéhez, beosztásához mi tapadt az elmúlt 20-30 évben.
A nyilvánosság olyan tér, melyet ma a (politikai)hatalom ellenőriz. Nincs út ami ezen keresztül vezethet értelmes vitához.

Érthetően fogalmaztál, de sok a hamis remény, amíg nincs elszámolás és felelősségvállalás.

Üdv, Éhesló
Előzmény: Zumwalt II (31982)