Plieur Creative Commons License 2008.08.10 0 0 31877

Tiszteletem Ambasa!

Bár nem nekem szólt a hozzászólás, illetve Sword elég nagy fiú hogy megvédje az álláspontját, csak egy létező-létezett példát szeretnék beszúrni.

89 előtt a szomszédban a fő doktrína az " egész nép háborúja", beleértve az "ideiglenesen imperialista erők által elfoglalt területeken" vívott partizán háborút. Persze elég ránézni a térképre: más domborzati viszonyok. De voltak a doktrínának más hajtásai : az itteni Munkásörségnek megfelelő Hazafias Gárdák egységeit akarták használni a fronton második vonalbéli egységeknek ( jaj, azok nem arra voltak kiképezve, gépesítés meg alig...)

Viszont létezett az M és az S hálózat : a sereg meg a szeku egyenként párszáz fős egységei,amelyek feltétlen párthűségük és előző képzésük ( felderítők, ejék, stb). alapján válogatták ki az állományt.

Valaki ezeket a hálózatokat 89 dec.-ben aktiválta, az eredmény ismeretes.

Ahhoz hogy itthon megfelelő erejű partizán erő álljon fel sok minden kellene. De egy korlátozott létszámú, jól képzett , központi irányítás alatt álló gerilla egység szvsz megvalósítható lenne.  A területvédelmi egységek Sword mintája szerint nagyon hasznosak lennének pld. főirányok ideiglenes védelmében, de ehhez megfelelő erődítési tervek, készletek, eszközők, illetve ezekkel végzett megfelelő gyakorlás  lenne szükséges. És ezt nem lehet egyik percről a másikra elvégezni. Mert nemcsak az a cél hogy elessél a hazáért, hanem az is hogy a másik oldalon minél többen essenek el a sajátjukért....Vukovár hősi teljesítmény volt, megmutatta hogy mire is képes egy elszánt védősereg...de elesett. Más kérdés mi lett volna ha egy előre megtervezett, profin kivitelezett és begyakorolt védelemmel, megfelelően szervezett utánpótlással rendelkezett volna.

Mi lenne ha gyakorlatilag kétféle képzés valósúlna meg a tartalékos rendszerben? A Honvédség bizonyos feladatai átvételése kiképzett egységek, illetve a főirányokon a Sword által javasolt területvédelmi/erődvédő  egységek ?

 

 

 

 

Előzmény: ambasa (31875)