monyesz Creative Commons License 2008.08.01 0 0 29772

Nem hinném hogy panel esetén kell 60w-tal számolni, hiszen ott a szomszédos helyiségek jó része fűtve van.

 

Másik kérdésedre. Az az elzáró amit csavargatsz nem mindegy hogy micsoda ! Egy termosztatikus szelepet állítasz vele vagy éppen szűkíted a beáramló víz útját.

A termofej+szelep lezárja a radiátorba bemenő víz útját, ha elég meleg van már (és a maik elég gyorsan és pontosan működnek, pl. Heimeier). A másik megoldás estén csak kevesebb víz megy a radiátorba, ergo lassabban melegszik fel a helység egy bizonyos hőfokig.

Egyébként rossz úton jár az a fejed, ne a radiátor méretében gondolkodj, hanem a hőmennyiségben. Ha 24 fokot akarsz, akkor azzal akármekkora radiátor esetén is akkora hőmennyiségre van szükség (legfeljebb nagyobb radiátornál gyorsabb a felfűtés), ergo a mérce is ugyanannyit fog mérni. Igy nem lehet takarékoskodni ! Úgy lehet ha alacsonyabb hőfokra veszel vissza (ez 1 fokonként kb 4-5% hőmennyiség megtakarítást jelent), és/vagy kisebb a hőveszteség, magyarán szigetelsz.

Mindenképp termofej+szelep javasolt, akkor helyiségenként tudsz hőfokot beállítani, és megakadályozható a túlfűtés (akkor is melegít a radiátor, ha besüt a nap), ezzel megint tudsz takarékoskodni.

Előzmény: Robin-Hood (29771)