HondaVuk Creative Commons License 2008.07.30 0 0 49143
Itt valamit félrenézel. Pontokba szedem, hogy megint ne lehessen félrebeszélni. Mindig a mozgó rendszerből nézem a dolgokat.

1. Igaz az, hogy a két kapu között pont ezer hullámnak kell lennie ahhoz, hogy a két számláló között 1000 legyen a különbség?

2. Emiatt igaz az, hogy a két kapu távolsága pont 1000-szerese az ott mért fény hullámhosszának?

3. Szeged felé megyek és a szegedi fényt nézem. Akkor az onnan érkező fény hullámhossza lecsökken a mozgó rendszerből nézve a doppler miatt. Ez igaz?

4. Ha beállítom a fénykapukat úgy, hogy köztük pont ezer hullám legyen. akkor a 3. pont miatt ez a távolság kisebb lesz? Magyarán a két kaput összébb kell tolnom, mert ha nem így teszek, akkor több hullám lesz közöttük. Igaz ez?

5. Szeged felé megyek és a budapesti fényt mérem. Akkor az onnan érkező fény hullámhossza nő a mozgó rendszerből nézve a doppler miatt. Ez igaz?

6. Ha beállítom a fénykapukat úgy, hogy köztük pont ezer hullám legyen. akkor az 5. pont miatt ez a távolság nagyobb lesz? Magyarán a két kaput el kel távolítanom egymástól, mert ha nem így teszek, akkor több hullám lesz közöttük. Igaz ez?

7. Így ha a szegedi fényhez mérek, akkor a két kapu távolsága kisebb lesz, mintha a budapesti fényhez mérnék, pedig mindkettő ugyanabból a rendszerből származik (a két fényforrás nem mozog egymáshoz képest). Igaz ez?

8. Emiatt nyilván a két mérés közül legalább valamelyik kimért távolság nem lesz pont 1 méteres a forrás rendszerében (Budapest-Szeged).
Előzmény: Gézoo (49141)