HondaVuk Creative Commons License 2008.07.30 0 0 49133
Nem értettem meg. Ráadásul nincs is így. Pont ezt mutattam meg a példámmal. Tényleg nem vetted észre, hogy megcáfoltam az állításodat?

Kedvedért még egyszer utoljára idemásolom és összefoglalom a dolgot. Utána pontonként válaszolj és csak arra a pontra (azaz ne valami általad vélt elméleti hablatyot mondjál, hanem az adott esetről nyilatkozz).

A - egyik fényforrás (Budapest)
B - másik fényforrás (Szeged)
H - gyorsan mozgó jármű
~ - fény (amit épp mérünk)
- - fény, amit nem mérünk épp akkor (bár nyilván egyszerre is mérhetünk két kapupárral)
[ - egyik fénykapu
] - másik fénykapu
. - kapuk közötti távolság (egy pont egyenlő tíz centiméter)

1. A-ban és B-ben szinkronizálva van egymáshoz képest a két fényforrás frekvenciája (mindkettő mondjuk 300 milliárd, azaz az álló rendszerben [Budapest-Szeged] 1 miliméter a fény hullámhossza. Amikor állunk a Budapest-Szeged tengelyhez képest, akkor pontosan úgy állítjuk be a két fénykaput, hogy azok mind a Szegedről, mind a Budapestről érkező fény esetében pont 1000 egységgel térjenek el egymástól a számlálásban. Ez azt jelenti, hogy a két fénykapu egymástól pont 1 méterre van (mert ez pont ezerszerese a beeső fény hullámhosszának, azaz pont ezerszer fér közéjük csomósodás).

Eddig ok? Ez az elrendezésünk, remélem érthető.

2. Jármű A és B között van és mindhárman állnak egymáshoz képest. Mindkét irányból egy miliméternek mérjük a fény hullámhosszát, azaz a két kapu távolsága 1 méter.
A~~H~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~B
[..........]

Ez az előző állapot esetén (amikor még állnak egymáshoz képest) ismerteti a mérést. Ez is gondolom triviális.

3. H elindult B felé nagy sebessége. Megméri az A-ból jövő fénysugarat, annak a Doppler miatt nőtt a hullámhossza, így ezer hullám már csak nagyobb helyen fér el, a két kaput így egymástól elfelé mozdítja el, hogy az megfeleljen az ezer darab hullám hosszának, mivel így lesz a két számláló között pont ezer a különbség.
A~~~~~~~H----------------B
[...............]

Tehát végrehajtjuk a mérést az A-ból (Budapestről) érkező fényre és azt tapasztaljuk, hogy a két két kapunkat egymástól el kell távolítanunk, hogy köztük pont ezer hullám férjen el.

4. H továbbra is B felé megy ugyanakkora sebességgel. Megméri a B-ból jövő fénysugarat, annak a Doppler miatt csökkent a hullámhossza, így a két kaput egymás felé mozdítja el, hogy az megfeleljen a hullámhossznak (az ezer hullám hossza is csökken).
A----------H~~~~~~~~~~~~~B
[......]

Megmérjük, hogy a Szegedről érkező fényhez hogyan kell beállítani a két kaput és azt tapasztaljuk, hogy azt az eredeti elrendezéshez képest közelebb kell tenni egymáshoz, hogy pont ezer hullám legyen köztük.

5. Az A-ból érkező fény mérése esetén tehát a két fénykapu közti távolság kisebb mint a B-ből érkező fény mérése esetén. Nyilván - mivel Budapest és Szeged áll egymáshoz képest - mindkettő távolság nem felelhet meg az ottani egy méternek. Tehát ellentmondásra jutottunk.
Előzmény: Gézoo (49128)