Jani71 Creative Commons License 2008.07.29 0 0 4556

fefe73: Nálam is tavaly óta van ez a nyavalya, eddig hírét se hallottam (a tőke, amit megtámadott, nagyságrendileg 30 éves).

Ferig: Azt nem tudom, hogy fajtaspecifikus-e, eddig ez az egyetlen ilyen tőke az egész udvarban (a környéken járva-kelve sajnos látok itt-ott ilyen tigrismintás levélzetet...). A tőkék nagyjából egy méterre vannak egymástól. Az idén tavasszal a metszést - mint olyan sokan ebben az országban - nem fertőtlenített ollóval végeztem, tehát elképzelhető, hogy esetleg átvittem a betegséget, de ennek egyelőre még nincs tünete. Azóta kitanultam a fertőtlenítés mesterségét, de hogy ezzel mennyire vagyok elkésve, majd kiderül... Mivel eddig szó sem volt ilyen bajról, nem foglalkoztam a szerszámok fertőtlenítésével, de úgy látszik, ezt is meg kell szokni...

A legnagyobb baj az egészben, hogy a dolgok jelen állása szerint nagyjából úgy vagyunk ezzel a kórsággal, mint az orvosok a gyilkos galóca által megmérgezett emberrel!!! Csak nézem tehetetlenül, hogy pusztul el a tőke, amit édesanyám ültetett... :-( Annyi vigaszom talán még lehet, hogy tanulva a tavalyi esetből és felkészülve a legrosszabbra, ami be is következett, ültettem vesszőt erről a tőkéről, meg is eredt pár darab. Ezekkel tudom ugyan pótolni a kipusztultat, de mivel már a fertőzött tőkéről származik, kétséges, hogy milyen jövő elé néznek szegények... Majd meglátjuk!

Más körülmény alatt mit értesz?

Nem tudom, hogy miképpen és honnan, hogyan fertőződött meg ez a tőke, de most már nincs is túl sok jelentősége, igazán csak arra kell figyelnem a jövőben, hogy ha bármikor hozzányúlok a szőlőkhöz, akkor mindig rendszeres fertőtlenítés mellett végezzem a munkát!!!

Előzmény: Ferig (4551)