cíprian Creative Commons License 2008.07.28 0 0 48879
" A vita alapja az a nagy kérdés volt, hogy a relativisztikus szorzóval
lasssult, a számlálókkal együtt cipelt helyi rezgéskeltők lassulásával
azonos értékű lehet-e a pulzártól érkezett impulzusok megszámlálásával
műküdő "órák" által mutatott érték.
HondaVuk szerint nem, mert a Dopplert "belemérnénk".
Mmormota szerint sem, mert a számláló az nem óra...

Bennem pedig felmerült a kérdés, hogy miért ne lenne azonos?"

Szia Gézoo!

Úgy vélem már belátták. Ha csak impulzusokat (vagyis a fényforrás fényének periódusait) számoljuk, akkor magából a periódusok numerikus számából a fényforrásnál eltelt időt meg lehet kapni.

t=k*p

Itt k a fényforrásnál levő impulzusszámlálóra jellemző érték, nem pedig a mozgó számlálóra. k értékét egyszer megsúgják neked, csupán ennyi szükséges. Ki lehet teljesen hagyni a buliból azt, hogy a mozgó számlálód hogyan mér mozgás közben, hiszen csak a periódusok darabjait számoljuk. Teljesen közömbös, hogy a mozgó impulzusszámlálónál két periódus között mennyi idő telt el. A mozgó számlálódnál a periódusok közötti időközök akár hektikusan is változhatnak Ez sem érdekes, hiszen mi a fényforrásnál eltelt időre vagyunk kiváncsiak.

A fényforrástól levő távolság pedig mindig s=s(0) + c*k*p lesz az impulzusszámláló mozgása közben, bármilyen görbevonalú pályán halad a számláló.

A fotocelláid érdekesek, vajon k értékét is meg tudod határozni vele mozgás közben is, és így ezt sem kell megsúgni neked? De lehet hogy tévedek. Szerinted jó irányba gondolkozom?

(Egyébként igazad van abban is, hogy a kapuk között nincs fáziseltérés, erre éppen HondaVuk hívta fel a figyelmemet régebben)
Előzmény: Gézoo (48875)