eddotak Creative Commons License 2008.07.02 0 0 3546

Szevasztok. Keresem a logikát a járdán parkolás szabályzásában. De nem találom.

 

40§.

 

(8) A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.
(9) A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű a (8) bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

 

 

Ezt a szabályzást én nem tartom jónak, és  egyértelműnek sem.

 

 Vagy lehessen parkolni a járdán, ha valamelyik -bármelyik-  feltétel teljesül, vagy szóljon úgy a szabály, hogy csak ott, csak úgy lehessen parkolni a járdán, ahogy  és ahol ezt a burkolati jel, vagy tábla engedi, ill. előírja. És akkor egyértelmű. A jeleket meg fessék föl, táblázzák ki, amit ki kell.

 

Nem egy olyan helyet ismerek, ahol a fölfestett parkolóhely nem hagy másfél métert a gyalogosnak. Negyven centit hagy.Akkor oda nem is szabadna fölállni ezek szerint.

 

Ismerek olyan helyet is, ahol a fölfestett parkolóhely a járda több mint a felét elveszi.

 

Konkrétan olyat is tudok, ahol a járdából fa nő ki, és a fölfestett jel a fa közepét célozza. A fa meg a maradék helyet teljesen kitölti a kerítésig. Az autó tehát ily módon az össszes gyalogosközlekedésre alkalmas helyet elveszi. A gyalogosnak ki kell menni az úttestre, hogy közlekedhessen , és kerülgetnie kell egy amúgy szabályosan parkoló autót.