ambasa Creative Commons License 2008.06.20 0 0 29921
Kedves Éhesló!

először is nem vitatom, hogy a magyar hadiipar helyzete kielégítő, de te olyan tulajdonságokkal ruházod fel az elmúlt hadipart, ami azzal nem rendelkezett, illetve olyat szeretnél megkövetlni tőle amire nálunk fejlettebb államok sem képesek. Másodszor, nem szeretném minősíteni a Győri programot se pro se kontra.

Szerintem a magyar hadiipar 30-as évek beli felfejlesztése a (világ)háborúra velkészülés jegyében született, szencsére ma nincs ilyen veszély, úgyhogy az ilyen irányú összehasonlítás torz kiinduló alap.

A magyar hadiipar soha sem volt képes kielégíteni a Magyar Királyi Honvédség igényeit. Minden fegyverzetből importra szorúltunk, legfeljebb nem mindig volt aki el is adott nekünk. Mielött vitatnád felhívnáma figyelmedett, a HT-ben futó éppen a harmadik résznél tartó cikksorozatra, ami a Honvédség idegen tüzérségi lőszereiről szól, tehát még tüzérségi lőszerből sem voltunk önellátók, de kézifegyverből sem lásd a 2. magyar hds. géppisztoly állományát.

A Győri program alatt megszülető magyar hadiipar jelentős fegyverrendszerek kifejlesztésére nem volt képes, amit gyártott, az kevés kivételtől eltekíntve (Csaba pcgk) liszenc illetve liszenc módosítás volt. Magyar gyártású harci repülőgépek már csak a hadiállapot beálta után jelentek meg a Honvédség fegyverzetében, előszőr a Héja (olasz liszenc), majd a különböző Messerschmitt típusok.

Azt írod az elmúlt 30-40 évben nincsenek olyan hadiüzemek amelyek köré akár települések is kialakúlhattak volna. Először is nincs háborús helyzet, ami ezt indokolná. Másodszor a világban hol létesűltek az elmúlt 30-40 évben komoly harkocsi, vagy harci repülőgépgyárak? Szerintem talán Dél-Korea, Tajvan, India, minden más államnak már korábban kiépült az ilyen kapacitása (vagyis még a hidegháború időszakában).

Jelenleg a környező államok hadiipara, liszencgyártásra és ezen termékek kis mértékű módosítására képes, de ezt is csak kis szériában és ebből fakadóan gazdaságtalanúl (különben mi az oka, hogy valahogy nem hallok export sikerekről?).

Felrovod, hogy elvesztettük repülőgépgyártásunkat, de szerinted hány állam képes ma önnálóan harci repülőgépet gyártani, azt már meg sem merem kérdezni, hogy kifejleszteni? Mellesleg azt is hozzáteném - hogy Én meg hajtómű tanáromat idézzem - igazából nem is az a kérdés, hogy ki tud harci repülőgépet önállóan kifejleszteni, hanem az, hogy ki tud hozzá hajtóművet gyártani illetve kifejleszteni, Jelenleg önálló vadászrepülőgép-hajtómű kifejlesztésére az USÁ-ból a PW, a GE, az oroszoktól a Tumanszkij és a Ljulka, és az európai EuroJet (amelynek alapja az RR) annó még képes volt a SNECMA, mindenki más csak liszencgyártásra illetve koppintásra képes, úgyhogy nem értem miért baj, ha nem tudunk turbinát gyártani? Rajtunk kívűl még igen sokan nem tudnak. Csak hogy megérts a gondolatomat kérlek nézz utána, hogy az elmúlt 20 évben a világnak hány olyan országa van amelyik képes önnálóan harckocsit, vagy harci repülőgépet kifejleszteni, és hány olyan állam van amely ugyanezen kategóriákból önnáló gyártásra képes, és ezen államoknak mi a motivációjuk.

Szerintem hibás az a gondolatmenet, hogy azt próbáljuk, hogy a magyar hadiipar mi mindent gyárthatna, vagy fejleszthetne. Szerintem versenyképesen semmit. Ellenben a magyar hadiiparnak azokat a képeségeit kellenei megtartani, illetve újra kifejleszteni, ami a Honvédség működéképességet segítik. Jelenleg a világban hatalmas túlkinálat van különböző minőségű és árú fegyverekből, tehát ezek beszerzése nem okoz olyan problémát, mint az a 30-as években fent állt, ezért nem is indokolt ilyen kapacitás kifejlesztése. Ellenben ha ezeknek a fegyverrendszereknek működőképpeségének fenttartása sokkal fontosabb bármilyen körülmények között. Ha Hazánk háborúba keveredik nem lesz ideje repülőgépeket, vagy páncélosokat gyártani, úgyhogy ilyen okból ilyen üzemeket létesíteni teljesen felesleges, versenyképes exportra, meg nem lesz képes (lásd román szlovák, de akár a cseh hadiipart). Ellenben sokkal fontosab volna megfelő lőszergyártó kapacitás (arra az estre, ha beüt az embargó) és javítókapacitás megmentése/újra kialakítása, amely akár képes lenne modernizálásra, vagy részegységekből való összeszerelésre. Szerintem minden más utópia és az ábrándok kergetése csak az amúgy is kevés forrásaink elpazarlásához/szétforgácolásához vezet.

Továbbá, mégha ez a fórum nem is ezt bizonyítja (nem tekinteném reprezentatív mintának) a magyar társadalom nemtámogatna jelentős állami források hadiiparba pumpálását, jelen helyzetben a magyar társadalom nem tart háborús veszélytől, és ezért még a legcsekélyebb katonai célú beruházást is pénzkidobásnak és alapvetően feleslegesnek tart (lásd a gripen ügy, vagy a zengő radar kérdése). Úgy hogy minden lépés ebben a kérdésben csak nagyon átgondoltan lépésenként tehető meg, mert az társadalmi ellenállásba, illetve az akkor éppen elenzékben lévő politikai oldal demagógiájába fullad.

TG

Mindenkitől bocs a hosszú hozzászólásért!
Előzmény: Éhesló (29850)