Stylist Creative Commons License 2008.06.13 0 0 29533
"Mi tortent a masodik vh alatt? Bombaztak, es Nemetorszag inditott ellenne diverzans es mas akciokat is....Valami hasonlo jatszodott le Svedorszaggal kapcsolatban is Nemetorszag reszerol, bombazta"

Ezekről tudnál lökni valami linket, forrást, hivatkozást? Mert itt aztán a kommenizmus alatt még túlzásba is vitték a rohadtaljasnácifasisztadisznók háborús szörnytetteit, ( irónia off ) de Svájc és Svédország bombázása valahogy elkerülte a történelemkönyvek szerkesztőinek figyelmét, legalábbis azokét, amelyekből én tanultam... :-))

"Az egyeduli oka, hogy nem kovette ezeket az akciokat invazio, az az, hogy Hitler belatta, hogy Svajcban vereseget szenvedne."

Azért ez egy kicsit merész feltételezés! Nem mondom, hogy nem lettek volna komoly nehézségek, de a _vereség_ egy kicsit erős. Egyrészt Svájc lakosságának körülbelül a fele német anyanyelvű! Ez persze nem jelenti azt, hogy automatikusan Hitler hívei lettek volna, de nagy részüknek semmi baja sem lett volna ezzel, gondoljunk csak az Anschluss után a németek bevonulására Bécsbe, az osztrákok kitörő ünneplése és karlengetése közepette. Az olasz anyanyelvű svájciak sem nagyon háborogtak volna, erről gondolom a szövetséges Mussolini gondoskodott volna. Maradnak a francia anyanyelvűek, meg a párszáz raeto-román, mint ellenálló... :-)) De ha a politikai oldal helyett a katonai részét nézzük, akkor is túlzónak érzem a német vereség felvetését. Az a német hadsereg, amelyik 1940-1941-ben 2 hét alatt zúzta szét a nagyhatalmi francia haderőt, amelyik az Angliai Csatában _kis híjján_ térdre kényszerítette a fél világ akkori urát, Nagy-Britanniát, és amelyik a hatalmas Szovjetunió elleni támadás során egészen Moszkva alá eljutott, az valószínűleg Svájccal is elboldogult volna, különösen, ha ehhez hozzáveszed a Luftwaffe abszolút légifölényét akkoriban Európa felett. Nyilván komoly partizán tevékenység alakult volna ki ott is, mint Jugoszláviában, Franciaországban, és Görögországban, de a németek rendelkeztek a svájci terepviszonyok közötti harcot magas szinten művelő hegyivadász alakulatokkal is... Szerntem nem a vereségtől való félelem volt az oka, hogy Svájcot békén hagyták a németek. Én inkább a svájci bankrendszer környékén kapirgálnék. Hitler ugyan közismerten nagyon puritán volt, de Göringnek, Himlernek, és más náci vezetőnek is hatalmas magánvagyona volt, amelyeket svájci számlákon tartottak, és nyilván érdekükben állt egy semleges ország, ahol minden körülmények között biztonságban van a pénzük...
Üdv:
Előzmény: M.Zoli (29510)