ponex Creative Commons License 2008.05.28 0 0 667
Zománc kell természetesen!

A tökéletes simaság fújással érhető el, ezután pedig ecsettel, de szigorúan fektetve kell akkor lekenni és fektetve kell hagyni megszáradni. Én ha nagyon szépre akarom akkor vagy kaparol magasfényű zománcot, vagy trinát mester zománcot használok. Nem a legolcsobbak.

Mindenképpen alapozni kellene előbb, probáld meg nitróval lemosni azt az olaj festéket az ajtóról, aztán hagyd megszáradni a nitro-tól, majd szintetikus higitóval, vagy lakkbenzinnel (rongy-al) mosd át/töröld át az ajtót, semlegesítendő a nitro-t. Azt is hagy megszáradni, utána csiszold meg újból. Alapozd kétszer, fektetve ecsettel, hígabb bőséges anyaggal, hogy kitudjon terülni rendesen, az alapozó trinát univerzális alapozó, de viszonylag gyorsan szárad, főleg ilyen jó időben, azért kell bő anyaggal kenni és ha tényleg szépet akarsz szigorúan fektetve kell kenni. Előszőr hosszában felviszed az anyagot, majd kereszt irányban áthúzogatod ecsettel, majd áthúzod mégegyszer hossz irányban. Ezt nevezzük oszlatásnak manapság. közben az ecsetben felgyülemlő felesleget vissza juttatod a festék edényébe, aztán hagyod száradni. Száradás után csiszolás, szigorúan kézzel 120-as vászonnal, majd portalanítás, száraz ecsettel, plusz higitós rongyal is áttörölgetheted, hogy minnél pormentesebb legyen, majd a következő alapozás ugyanígy. Ismét csiszolás portalanítás, majd lakkgittelés a lakkgitt, Litphon és zománc keveréke. Ebből egy jól kenhető de nem túl puha homogén masszát kell keverni, és a felületi hibákat zománcozás előtt ezzel az anyagal kijavítani. Ez után, száradás, csiszolás, portalanítás, Zománcozás.

Ezt a minőséget nem csinálnám meg 3500Ft/nm alatt nagyon sok munka van vele, rengetg időt elvisz de kétségtelen, hogy nagyon kellemes látvány a szemnek a szép mázolás.

Ez így leirva sem egyszerű, sok sikert hozzá :))

Előzmény: kagabor (666)