Pinyo Creative Commons License 2008.05.26 0 0 160044

[Szilvásvárad Maraton 2008]

A Sopron Maratonon szerzett vádliütés miatt elég pihenős hetet tudhattam magam mögött. Kétszer mentem munkába bringával, ennyi volt a heti edzésadag. Nem baj, az alapokat ennyi idő alatt megváltoztatni nem tudom, de azért féltem, hogy elszoktak az izmok a terheléstől.

Öt előtt keltem, hatkor indulás. Budapestről két óra alatt leértem. Kényelmesen végre tudtam hajtani a verseny előtt tápolásokat otthon is, útközben is.

Gumi Racing Ralph 2.1 maradt, de a hátsó sárvédőt feltettem, és az esőkabátot is betömtem a hátsó zsebbe. Mindkét gumi 2,8 bart kapott.

A karám mellett várakozva körbenéztem gumifronton, az idei divatgumi a SpeedMax széria. És ha másért nem, már azért megéri hosszútávra nevezni, hogy elkerüljem a tumultust a rajtnál. Nem mintha a "fire" után nem szakadt volna rám a közép és rövidtáv bevállalósabb tömege. Janimacival kényelmesen tekerésztünk, miközben sorra rakétáztak el mellettünk a titánok.

Idén szerintem nagyon lassú volt a felvezetés, az első pár km-en nem tudott rendesen szétszakadni a mezőny. Aztán kezdtünk ritkulni, és ugyan bolyról bolyra küzdöttem fel magam, de nem igazán éreztem formában magam. Terepre érve egy kis hupli sokakon kifog, de szerencsére sikerült nyeregben maradni.

Az első frissítőt 43:40-nél értem el, amit szépen ki is hagytam. Tavalyhoz képest 1 perccel jobb. Ördögoldal jól megy, az egy szál kritikus résznél visszaváltok 22/24-be, hogy ne pörögjek el, de ketten tolnak előttem két sávot foglalva. Marad az avar, elpörgés, leszállok. Az Ördögoldal tetején 1:42-nél tartok, egy perccel jobb, mint tavaly. Ezek szerint nem fejlődtem.

Viszont valami ütést kaphatott az első váltó ketrece, mert furcsán ferdén áll. Nagy és középtányéron súrolja a lánc a kalitkát, de ezek között még tudok váltani. A kistányérra nem vált, ha ilyet akarok, a jobb lábammal segítem beljebb a láncot. De így legalább működik.

Bánkútnál a sípályák tetején aztán megállok egy banán és kulacstöltés erejéig. Megint időellenőrzés: 1:56:40. Tavaly 1:57 volt. Órát lehetne hozzám igazítani.

Innen pontosan 10 perces lejtőzés kezdődik valami egyszervolt aszfaltos úton, amit nagyon élveztem. Bár egy enyhe jobbkanyarnál (ugyanott, mint egy éve) teljesen befékezek, és az út szélén állok meg. Aki mögöttem jött, ugyanezt eljátszotta.

A Nagymező előtti aszfalton kilométereken át muslinca felhőkkel kell küzdeni. Ha tehetném, még az orrlyukaimat is bezárnám, de sajnos nem vagyok teve. Az ezt követő frissítőn viszont már 6 perccel vagyok tavalyi énem előtt (2:46), ez tetszik.

Innentől nagyjából Noé Balázzsal, és egy BB-ssel (eredménylista alapján Doba Péterrel? - tisztára, mint Sopronban) kerülgetjük egymást, szinte végig.

Kis pössentéssel veszítek még fél percet, de aztán megint összejövünk. Bringabandás egyszer belehúz, aztán lemarad. Noé meg gyakran ken láncot, aztán lassan feljön.

Szarvaskőig (92km) nagyon jól megy (idő nettó 4:46, itt már 12 perc a javulás), legalább egy perc az előnyöm Noé Balázshoz képest. Viszont sajnos késlekedtem a megelőző görcs kezeléssel, és az ezt követő meredek emelkedőn beáll hátul a combom. Megállok Ca+Mg tablettázni, közben elmegy Noé.

A Gilitka kápolnától nagyon saras a terep, görcsveszély nélkül nem is tudok tekerni, inkább tolom sok helyen. A lánc is elkezd ugrálni a hátsó 11-12-14 fogakon, csurom sár az egész, megállok kenni. Közben a BB-s srác is elhalad.

A Szomjas Csukánál (108km) a Bringabandás srácot apuka frissíti, közben hátbavág egy addig nem látott srác is. Majd elmennek mint rakéta, miközben frissítek. Nagyon lassan haladhatok, mert gyorsan távolodnak tőlem. A Katonasíroknál a saras meredek előtti részen (ami szinte még sík) már jó előre leszállok, nehogy görcs fetrengés legyen belőle. Megfigyelem, hogy tolva 4km/ó futva 6km/ó a sebesség, csak számít valamit, szerencsére a futástól nem is akar sehol se görcsölni.

Végre feljutok, innen már széles lejtő fogad, aminek az eleje teljesen ritmustalan úthibákkal teli, nem is lejt annyira. De a lejtő második simább fele már tetszik. A stadionba bejutva még sprintelek egyet, aztán vége. Az eredmény listából nézve, Szomjas Csukától szedtem össze kb. két perc hátrányt. Ölég sok.

Hivatalos idő: 6:21:21

Órám adatai (nettó):

DST=118,08 km TIM=6:16:43 AVS=18,7 km/ó MAX=54 km/ó

Kb 5 percet "pihentem": frissítés, pössentés, görcselmúlás. Átlagosnak mondható.

Fogyott 4 powergel, 2 cerbona. Frissítőpontokon 3 banán, 2 csokidarab, italok.

Esés: 1 db, amikor fáradtan visszamentem a kocsihoz, elfelejtettem kilépni az spd-ből. Kicsit megzúztam a könyököt és térdet :-)

Érdekes módon az első két óra azonos volt a tavalyival, szerintem a terep (sár) viszonyok is azonosak voltak. Széles pocsolyák, pont egy keréknyomnyi szélességben kijárt saras átvezetők (és kerék megvezetők). Bánkúttól viszont gyorsultam (illetve nem lassultam), talán a 2-3 órás hosszútávú edzések tényleg segítettek az állóképesség javításban? Ami jó, hogy nem volt holtpontom (tavaly igen). A görcs is sokkal később jött, mint egy éve.

Póló még volt női M-es, szerencsére pont feleségnek akartam vinni, jó is lett. A bringát meg magamat a paratban fürdettem le (sor állt a mosónál).

Gulyásjegyre már nem kaptam semmit, elfogyott a kaja! :-( Éhes is voltam, meg fáradt, hazafelé meg is kellett állnom az autópályán egy büfénél.

A kaját leszámítva jó volt a rendezvény, az előnevezési pénzt megérte. Bár már kezd kissé unalmas lenni a pálya. Jelölések rendben voltak, és a frissítőknél is nagyon készségesek voltak.