sigrai Creative Commons License 2008.05.22 0 0 287

Ha az oldal tetején levő keresőbe beírod, hogy Szécsi Pál, akkor a találati listában benne lesznek a kották.

Teljesen megértem a kérést, és az eredeti, vagy a leghíresebb előadót szerepeltetjük is a jövőben a kotta adatai között.

 

Itt mutatkozik meg egy jelentős különbség a komolyzene és a könnyűzene között. Egy Mozart mű esetén mindenki Mozarthoz köti a művet, és másodlagos az előadó. Egy könnyűzenei sztár esetében az előadóhoz kötik a dalt, és sokszor azt sem tudjuk, ki írta valójában. Persze nem mindig ilyen fekete-fehér - szerencsére.

 

A zeneműkiadő magát a művet gondozza. Engedélyt ad feldolgozásra, lemezfelvételre, felhasználásra mondjuk filmzenének, vagy reklámban, stb, stb. Sokszor a kotta kiadásakor még senki nem is vette lemezre a művet!

 

A http://digitalis.kotta.info -n megjelenített kották a dalok eredetijét, a dalok lényegét mutatják, ahogy a szerző annakidején leadta a kiadónak.

Hogy ki, milyen feldolgozásba játssza el, poposan, jazzesen, rockosan, milyen basszukisérettel, dobbal, vagy anélkül, ez már egy másik történet... Persze  tudom, sok dalnak csak egyetlen nagyon híres változata van, ez cseng legtöbbünk fülében, ezt szeretnénk látni a kottában. Hát, én is örülnék neki, ha megfizethető lenne, hogy egy szakember újra meghallgassa és lekottázza hangról hangra minden régi sláger összes szólamát.... de talán erre nincs is szükség, hiszen aki belevág abba, hogy újra eljátssza ezeket a dalokat úgy, ahogy egykor megszólaltak, annak bizonyára megvan a képessége arra, hogy "leszedje" fül után a szólamokat. Magam is zenélek amatőr jazz zenekarban, és persze fiatalabb koromban nyomtuk a rockot, tudom, hogy megy ez...

Az ének, a szöveg, az akkord azért nem árt, ha megvan hibátlanul, úgy ahogy a szerző leírta.

 

Jövő héten egyébként az Edda és a Korál első lemezén szereplő dalok kerülnek fel az oldalra!

Külföldi dalokat külföldi oldalokon találtok egyelőre, pl. www.sheetmusicdirect.com .