Arth_ur Creative Commons License 2008.05.20 0 0 5622

Hát egy fotó tényleg segítene a véleményalkotásban. Amíg nálam rutinosabb öreg rókák nem írnak, itt a véleményem:

 

A 80 centis magassága nem tűnik nagynak, ha az 50 centi a dézsa belső átmérője, akkor a föld térfogata biztosan nem kicsi neki. (Én egy 2 m-es narancsfát tartok ekkora cserépben, és nem kicsi neki. Idénre megint 1-2 tucat narancsot várok rajta, ha több lesz, akkor megritkítom, mert két éve a 3 tucat már túlterhelte a fát.)

 

Ettől függetlenül szinte biztos, hogy kiélte már a földjét, és nagyon ideje az átültetésnek. A levegőtlen, rossz vízgazdálkodású talajban csak szenvedni tud a fátok. Ilyen esetben viszont úgy kellene átültetni, hogy

- ha ritkás a gyökérzet a rossz földben, akkor leszeded róla a régi földet amennyire lehet (apránként, vízsugárral), és a megmentett gyökérzettel arányos méretű edénybe ülteted vissza jó földbe (receptet találsz itt, pár hsz-szel lejjebb), aztán majd kap fokozatosan nagyobb dézsát 1-2 évente,

- ha sűrű, tömött, de egészséges (fehéres) gyökérzetet találsz egy tömbben, akkor viszont gyökérmetszést kell csinálni, hogy legyen hely új földnek, új gyökérnek. Én úgy felét-harmadát vágnám le 3-4 cikkelyben a gyökérlabdának (hogy erős főgyökerek azért ne sérüljenek), és úgy ültetném vissza ugyanabba a dézsába, új, jó minőségű földdel kitöltve a levágott gyökérlabda helyét, és nem bolygatva a vágatlan részeket.

 

Ha a kődézsa nincs kifúrva (és nem is akarjátok kifúrni), azzal is segíthetsz a dolgon, hogy beleállítasz a dézsába egy 1-2 cm átmérőjű csövet (ebben majd tudod ellenőrizni, hogy meddig áll a víz az edény aljában), teszel egy kavics, vagy agyaggranulátum ágyat 3-4 cm vastagon a dézsa aljába (ez megelőzi, hogy az ide gyűlő fölös öntöző víztől gyors rothadás induljon a talajban), és így ülteted vissza a fát.

 

A hajtás metszésével én még várnék, addig amíg ki nem derül, hogy hogyan indul  újra növésnek a citromotok.

 

A teleltetési körülmények jók lehettek neki, de már legalább egy hónapja jobban érezné magát szabadban. Ha most teszitek ki, vigyázzatok, hogy árnyékos helyen szoktassátok 1-2 hétig a kinti fényhez, mert már nagyon éget a nap. Ha tavasszal időben kikerülnek, a citrusok kiválóan érzik magukat a tűző napon, és sokkal jobban fejlődnek, mint zárt helyen..

Előzmény: korrektek (5608)