madarbarat Creative Commons License 2008.05.09 0 0 1153

Kedves mepisz!

Nagyon szépen köszönöm, de nem igazán tudom, mit kezdhetnék a szomszéd Cilikéjével, miután elfogtam.

Még inkább: vajon mit szólna Teri néni, ha látná, hogy elfogtam a kedvencét.

Szóval ez olyan róka fogta csuka.

Csapda szócikkünk van, ellenben nincs ilyen címszavunk: élve fogó csapda.

Azt hiszem kellene. Ésha valaki erre keres!

 

csapda: állatok befogására v. elpusztítására szolgáló eszköz.     

Madarat szoktak fogni fagyöngyből főzött →léppel". E módszer hátránya, hogy a befogott madár tollazatát összeragacsozza, lehetetlenné teszi. Továbbá kell hozzá már beszoktatott, lehetőleg tüzes hím, s leginkább a szaporodási ciklusban hatékony.

(Persze védett madarak háborgatása tilos, így evidens, hogy a befogásuk is csupán az illetékes hatóság engedélyével lehetséges.)

A hálózás vékony, alig látható hálóval történik, amely "zsebeibe" éppen úgy gabalyodnak bele a madarak, mint a halászhálóba a halak. Hátránya, hogy a háló drága, s válogatás nélkül fog.

Ha tenyészetből szökik meg valamelyik madár párja, akkor hatásos szokott lenni, ha kettős kalitban, jól látható helyre tesszük ki a szökevény párját.

A fogoly legyen akár hím, akár tojó, fogja hívni a párját, s ha szerencsénk van, akkor az megtalálja hozzá az utat. Spárgával behúzzuk a külső kalit ajtaját, s megvan a szökevény.

  A kerti volierekben élő madarakat gyakran támadja meg macska v. valamilyen kisragadozó: menyét, görény stb. Ezeknek rugós tört szoktak kitenni, ami kárt tehet a háziállatokban is. Ezért helyesebb, és biztosabb is, ha a röpdére "villanypásztort" szerelünk. Ennek áramütése egy életre elveszi a betolakodó kedvét a kalózkodástól.

A dúvadirtás eszköze is lehet a csapda, amelyhez terelőösvényekkel v. kényszerváltókkal terelhetjük a ragadozókat. Az ún. ládacsapdába a vad előtt és mögött mozgásra becsukódik az ajtó. A csapdát rendszeresen ellenőrizni kell. Miután a ládacsapda az állatot élve fogja meg, gondosan kell azt onnan kivenni. (Nevezik →élve fogó csapdának is - http://www.metaprint.hu/csapda.jpg ) Leginkább bevált, hogy a foglyot zsákba ugratjuk.

Kisebb szőrmés ragadozók ellen alkalmazhatók a billenős csapdák.

A héja elfogásának bevált eszköze a héjafogó. Ezt 2,5-5 m magas oszlopra kell szerelni. Valójában egy 3 részes drótketrec, mely alsó rekeszébe csalinak egy fehér galambot szoktak tenni.

Ismeretesek még a rugós tőrök (→csapóvas) is, amelynek nagy előnye, hogy a ragadozó nyakát v. törzsét t roppantja össze, így nem okoz szenvedést.

 

És ha csinálunk, ahhoz kellene illusztráció - na illusztráláshoz nagyon is elfogadnék egy képet a csapdáitokról. Remélem, számíthatok a segítségedre!

 

Előzmény: mepisz (1150)