viktor a takarító Creative Commons License 2008.05.08 0 0 1092

pofás házikó.

egyszerű alaprajz, és a lehető legegyezrűbb tetőszerkezet, kisszámú és egyszerű, járatos méretű nyílászárók (többsége bukó-nyíló, kevés a középnyíló-bukónyíló, ami drágíthat).

ez ytongból egy átlagosan alacsony áron kivitelezhető ház.

falakra egyelőre ytong 375-öst javasolnék hőszigetelő falazóhabarccsal (nem a vékonyágyazatúval), kívülről sima ytong kültéri alapvakolattal, amit utólag szilikát festékkel átkenhettek akár magatok is. ez addig teljesen jó és tetszetős, amíg lesz pénzetek hőszigetelni.

az üvegcsodát pedig tartsátok meg, mert nem nagy dolog: ytong szerkezet, járatos méretű fix (nincs vasalat, tehát olcsó) ablakok, és sokat dob a házon.

 

belül a földszinten, középtájon van egy válaszfal, ami megáll a konyha előtt: ez legyen 20-as vagy 30-as bármilyen teherhordó falazóanyagból (akár a nagyobb szilárdságú ytongból, vagy mészhomokból, b30, kettőméretű blokk vagy akár látszó nagyméretű tömör tégla falazat, ami megintcsak jó hangulatot teremt...). ezt lehet folytatni a konyha fölött méretezett helyszínen készült, vasbeton áthidalóval.

ennek az a szerepe, hogy a 9,x m fesztávot 5 méterre csökkenti, tehát mehet a járatos méretű E-gerenda (kerámia béléstesttel, nem betonnal) vagy PTH födém. ha a kivitelezőnek van saját zsaluzóanyaga, akkor monolit vasbeton födém is megfizethető (ha nincs, akkor drága a bérlés, és csak bonyolult födém-forma esetén érné meg). a gerendás födémek megintcsak a lehető legolcsóbbak, és a kivitelezésük sem igényel extra szakértelmet.

belső válaszfal mehet mészhomok téglából, ami a legjobb hanggátló adott vastagság mellett.

fűtést és vízet szereljetek magatok, ha van hozzá affinitás, ezzel kb. 1 m HUF munkadíjat spóroltok (én közgazdász létemre megcsináltam a fűtést...gázhoz viszont csak szakember nyúlhat). ha odafigyeltek az akciókra, egy csomó beltéri burkolatot, szanitert megvehettek olcsón. érdemes a nemsitt.hu, megmaradt.hu oldalakat látogatni kimaradt anyagokért. ha nem kell nagyobb mennyiség, akkor sokszor féláron lehet venni egyes szanitereket, csempét.

 

ja igen, padló felől legyen rendesen hőszigetelve, és az aljzatbeton-válaszfal találkozásoknál ne maradjon ki a peremszigetelő csík (sima EPS nem jó oda!).

padlókiegyenlítést, szőnyeg- vagy laminált padló fektetést, belső festést megint csinálhatjátok magatok.

 

konyhabútor és gépek jöhetnek akcióból vagy bemutató darabként pl. a gigant konyhacenterből, ahonnan mi is majdnem vettünk annó.

 

sok sikert! :-))

 

vat

Előzmény: szbernadettsz (1091)