madarbarat Creative Commons License 2008.05.07 0 0 1134

Kedves Benedek22!

Attól félek, hogy ettől nem fogsz beájulni, de azért mégis valami:

 

kis hegyi réce (Aythya affinis - Lesser Scaup): a récefélék családjának egyik ritka faja sárga szemmel. A 40-45 cm nagyságú hím kékes csőre alapján nevezik kékcsőrnek v. a gácsér kékesbe menő fekete feji tollazata alapján ibolyarécének is.

Az evezők fehérek, a  hát feketével sűrűn hullámozott.

A tojó világos barna, fehér szalaggal, 38-42 cm nagyságú.

A →hegyi récéhez nagyon hasonlít, egyes vélemények szerint közös őstől származnak, ami nem nagy felfedezés, s a gyakorlatlan terepi madarász, amikor együtt látja őket É-Amerika vizein (az alaszkai és a Kanada nyugati részén található tavaknál) nagyobb csapatokban, csak annyit vesz észre, hogy vannak kisebb és nagyobb példányok.

A költési idény végén nagy csapatokban vonul a Csendes-óceán partjai mentén a folyótorkolatokban meg-megpihenve dél felé. Július végétől már mutatkozik K-Amerikában, de  igazából szeptember második felétől a legkönnyebb megfigyelni.

Ritkán eljut néhány példány Ny-Európába is.

A víz alatt szívesen és jól úszik, s erre rá is kényszerül, mert a vízi puhatestűeket különösen kedveli. Az Erie-tóban otthonos ún. zebrakagyló a csemegéje. Ez egyben a fő környezeti veszélyforrás is a fajra nézve, tudniillik a kagylóban koncentrálódnak a környezetet fertőző káros anyagok. Ennek hatása 1985-től a populáció fokozatos fogyásában mutatkozik meg.

 

Fotó: FWS - http://images.fws.gov/

 

Előzmény: Benedek22 (1133)