madarbarat Creative Commons License 2008.05.06 0 0 1131

Tián István mentegetőzéssel  kezdi, pedig szerintem semmi oka rá. A "somogyországi" fajtáról küldött fotói mindenképpen köszönetet érdemelnek.

kaposvári tigristarka galamb: hazai házigalambfajta kissé nyújtott testtel, függőlegesen tartott nyakkal, kissé emelt, izmos mellel és közepesen széles, a farok felé enyhén lejtő háttal, a kitenyésztés helyének centrumáról elnevezve. A fej itt a tarkó ívében lekerekített, de a fejtető lapos. (A kerek fej súlyos hibának számít!) Gyöngyszemű, a feketéknél kétsoros, szürkés, a vöröseknél és a sárgáknál egysoros világos színű szembőrrel.

A 17-19 mm hosszú (feketéknél sötét, sárgáknál és vöröseknél szaruszínű) csőr a homlokhoz enyhe töréssel kapcsolódik. (Súlyos hiba a hosszabb csőr.)

A fajta szárnyai a testhez simulnak, a kormánytollakon fekszenek, de nem érintkezhetnek egymással – a vállbúb félig takart. A hát vonalát követő farok 12 közepesen hosszú tollból áll és jól zárt!

A tollatlan lábak közepesen hosszúak, a karmok színe a csőrével megegyező.

A tollazat akár fekete, akár sárga, vörös v. kék legyen a nevének megfelelően tigristarka, ugyanakkor tömött, a testhez jól simuló. Súlyos hiba, ha a kormány- v. az evezőtollak között fehér toll mutatkozik, ill. a hát fehér!

IV-es gyűrűvel elfogadott, melynek a belső átmérője 7 mm.

Fotó: Tián István - http://kaposvaritigristarka.gportal.hu/gindex.php?pg=2321853