Hamu Creative Commons License 2008.04.10 0 0 249
Sziasztok. Örülök, hogy újraéledt ez a fórum (úgy ahogy), épp ideje van. Egy másik Tibet-fórumon itt az indexen már folyt hasonló vita. 1-2 tényszerűséget szeretnék beírni ide, ami hasznos lehet.

Az első azzal a kérdéssel kapcsolatos, hogy Tibet mióta is Kína része. A wikipedia cikke nem tökéletes, de nagyjából helytálló, olvassátok el. Eszerint Kína a mongolok visszaszorulása után átvette a "pártfogói szerepet," és állandó képviselővel rendelkezett Tibetben. Ezt olykor követnek, olykor másnak nevezték. Az 1912 előtti időszakban ambán volt Lhászában és egy néhány ezres kínai sereg állomásozott Tibetben. Nem avatkoztak be Tibet belső ügyeibe, de a hűbéresi viszonyt szavatolták. 1912-ben (Kína belpolitikai problémái kapcsán) Tibet kiutasította valamennyi kínait az országból, és legközelebb az '50-es években tértek vissza, a pártállam megszilárdulásakor.

A kís kínaipárti videó több, mint nevetséges. Például azt állítja, hogy 1000 éve Kína része Tibet.
Ennek legnyilvánvalóbb cáfolata az, hogy Tibet királyság volt a buddhizmus elterjedése előtt és méghozzá elég sikeres királyság. Fénykorát Szongcen Gampo idején élte, ekkor (!) a környező államok, köztük Kína seregét is letörte és adófizetőjévé tette. A félreértés ott van, hogy a kínaiak szerint Szongcen Gampo kínai volt és így az ő dicső vezérükként jelenik meg a történelmükben. A pártállam a történelem felett áll....

Visszatérve a tényekre: Az emigráns kormány nem függetlenséget követel. Ezt csak azért mondom, mert bár a Free Tibet jelmondatot könnyű megjegyezni, nem fedi a valóságot. A Dalai láma jelen pillanatban kultúrális és vallási autonómiát akar és az emberi jogok érvényesülését.